Home

Nieuws 5267 x bekeken

Miljardenclaim grond bij einde vrijstelling

Doetinchem – Afschaffing van de landbouwvrijstelling zou de fiscus in theorie in totaal 15 miljard euro kunnen opleveren.

Dat blijkt uit een berekening van Boerderij. Bij veel boeren staat de grond voor veel minder in de boeken dan de waarde bij verkoop als landbouwgrond. Het verschil is nu in principe onbelast en voor menig stoppende boer is grond een belangrijk deel van zijn pensioen.

Duizenden boeren hebben zich inmiddels echter ingedekt bijvoorbeeld door de gronden bij een bedrijfsovername of andere wijziging in de bedrijfsituatie te herwaarderen. Er zijn overigens geen directe aanwijzingen dat de vrijstelling ter discussie staat.
Alleen al bij de grootste agrarische accountant, Flynth, gaat het om circa 3.000 bedrijven die een herwaardering hebben toegepast. Volgens Jan Breembroek, directeur Agro Advies van Flynth, is op die manier circa 3 miljard euro veiliggesteld voor eventuele toekomstige belastingheffing. Tegen het maximale tarief komt dat neer op circa 1,5 miljard euro aan inkomstenbelasting. Op basis van dezelfde uitgangspunten zou dat voor alle eigendomsgrond in Nederland neerkomen op een totale belastingclaim van rond de 15 miljard.
Iedere berekening over gemiste belastingkomsten voor heel Nederland is echter totaal speculatief stelt Bert van den Kerkhof, hoofd Vaktechniek Belastingadvies van Abab Accountants en voorzitter van de Vakgroep Recht van de koepel van Agrarische Accountantskantoren (VLB).
“Het begint al met de vraag welke uitgangspunten je moet hanteren voor bijvoorbeeld de waarde van de grond”, aldus Van Den Kerkhof. “En het is maar voor een deel van de bedrijven, met name stoppers, direct relevant.” Overigens hebben ook bij Abab al zeker 1.200 bedrijven een herwaardering toegepast.
Over een andere methode om in te spelen op aanpassing van de landbouwvrijstelling loopt nog een juridische procedure. Over deze methode is echter pas in 2013 definitief duidelijkheid te verwachten.
Het gaat daarbij om de zogenoemde stelselherziening, waarbij gekozen wordt voor een jaarlijkse herwaardering van de waarde van de landbouwgrond. Deze methode is bijvoorbeeld bij Accon AVM door duizenden bedrijven toegepast.

Zowel Breembroek als Van den Kerkhof hameren net als andere accountants en LTO Nederland op een fatsoenlijke overgangsregeling als er toch aan de vrijstellingsregeling zou worden getornd. Op dit moment niet waarschijnlijk, maar de afschaffing van de rode diesel laat zien dat fiscale uitzonderingen in economisch zware tijden niet heilig blijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.