Home

Nieuws 930 x bekeken

Meer entreacties Q-koorts bij oudere geiten

Den Bosch - Geiten- en schapenhouders en dierenartsen ervaren steeds meer bijwerkingen bij geiten na het vaccineren tegen Q-koorts.

Jeannette van de Ven, voorzitter van de LTO-vakgroep geitenhouderij merkt dat vooral bij oudere geiten, die al meermaals zijn gevaccineerd heftigere entreacties lijken te zijn dan bij dieren die nog niet eerder zijn gevaccineerd. "Geiten krijgen koorts, zijn lusteloos en de melkproductie daalt", zegt Van de Ven. LTO heeft veehouders gevraagd om de entreacties bij de dierenarts te melden, met zoveel mogelijk onderbouwing zoals productiecijfers, foto's van zwellingen en temperatuurgegevens van de geiten. Bij schapen kan de productiedaling oplopen tot 15 procent. "Het verschilt sterk per dier en per koppel hoeveel de productie daalt en of de productie weer terug op niveau komt", zegt Van de Ven.

Volgens Van de Ven leiden de bijwerkingen niet tot twijfel bij veehouders over de vaccinatie tegen Q-koorts. "We weten gewoon: dit moet vanwege de volksgezondheid. Wel krijgen we steeds meer vragen of er onderzoek naar gedaan kan worden vanwege het dierenwelzijn en de economische schade die ontstaat."

Dierenarts Mark van der Heijden van dierenartsenorganisatie KNMvD bevestigt dat de entreacties heftiger lijken te worden. "Er is nog relatief weinig ervaring met vaccinatie tegen Q-koorts. Maar zeker bij oudere geiten die vaker gevaccineerd zijn zien we dat ze sneller bijwerkingen krijgen. Een klein deel van de geiten, met name duurmelkers, is hierdoor niet meer bruikbaar voor productie." De dierenartsen verzamelen de gegevens over de bijwerkingen en melden dit  bij het Bureau Bijwerkingen Diergeneesmiddelen. Maatregelen tegen de bijwerkingen zijn er vrijwel niet. "Dierenartsen werken wel extra secuur."

Q-koortsspecialist Piet Vellema van de Gezondheidsdienst voor Dieren herkent de signalen van een toename bij de entreactie niet. "Al bij de eerste vaccinatieronde in 2008 was sprake van bijwerkingen zoals zieke dieren, daling van de melkproductie en zwellingen. Uit onderzoek bleek toen dat er bij dieren die al besmet waren geweest met Q-koorts een hevigere reactie was dan bij dieren die niet eerder geïnfecteerd waren. In theorie zou je kunnen denken dat de reactie ook heviger wordt na meermaals vaccineren. In de praktijk is dit lastig te bewijzen."

Of registreer je om te kunnen reageren.