Home

Nieuws 1424 x bekeken 2 reacties

Meer banken stoppen met indexfondsen

Wenen – Na een serie Duitse banken stoppen nu ook twee Oostenrijkse banken met indexfondsen waarmee investeerders met voedselprijzen kunnen speculeren. De Volksbanken (Övag) en Raiffeisen Centrobank zijn niet ideologisch gekant tegen indexfondsen, die volgens de topman van Övag Martin Fuchsbauer nodig zijn “om de markt en dus de economie stabiel te houden of aan te sporen.”

Het terugtrekken van dergelijke fondsen is volgens Fuchsbauer ingegeven door "begrip voor de argumenten van critici" en hij zegt dat de bank in de toekomst gevoeliger zal zijn voor maatschappelijke gevoelens bij het introduceren van beleggingsproducten. In Duitsland en Oostenrijk lobbyen NGO’s sinds de voedselcrisis van 2008 tegen indexfondsen, die er volgens hen toe leiden dat speculatief kapitaal heel snel prijzen opdrijft en doet dalen.

Zowel Övag als Raiffeisen Centrobank zette geen grote indexfondsen in de markt. Volgens Raiffeisen Centrobank heeft de stap betrekking op twaalf van in totaal 4250 aangeboden financiële producten. Övag en Raiffeisen Centrobank waren in Oostenrijk wel de belangrijkste aanbieders omdat Bank Austria, Erste Bank en Bawag volgens eigen opgave nauwelijks tot geen indexfondsen kennen waarbij geld wordt belegd in termijncontracten graan of soja.

De grootste Europese bank in termen van activa, Deutsche Bank, maakte eerder bekend geen nieuwe agrarische indexfondsen in de markt te zetten. De bank wil eerst onderzoek doen naar de effecten. Pensioenfonds PGGM in Nederland stelde na onderzoek een jaar geleden juist vast dat de speculatie geen duidelijk effect heeft op de prijsvorming, behalve op de korte termijn. Het eveneens Duitse Commerzbank stopte geheel met agrarische indexfondsen evenals de kleinere DekaBank en Landesbank Baden-Württemberg.

In Nederland kent Robeco een indexfonds waarin eind juli 130,6 miljoen euro belegd was. Robeco was niet bereid om op korte termijn te reageren.

Laatste reacties

  • B bob

    De satan broeders kunnen niet meer hun volkerenmoord verbloemen sinds de opkomst van het internet . Ze haden grip op de krant en de tv/radio maar hoe hou je de jongeren op dit moment nog achtelijk?

  • B bob

    'Dood door schuld met voorbedachte rade' is de term die de banken nu een ander beleid doen volgen . Ze komen toch wel op het schavot te staan want de Mensen hebben een lang geheugen .

Of registreer je om te kunnen reageren.