Home

Nieuws 2663 x bekeken 4 reacties

Lokaal extreem veel regen, maar geen records

De Bilt - Nederland heeft het afgelopen etmaal te maken gehad met hevige regenval, vooral in de kustprovincies. De regen trok vanaf de Noordzee, over het westen naar het oosten van het land. In Friesland viel de meeste regen.

Dat meldde het KNMI vrijdag. Omdat het regengebied maar langzaam over het land trekt, kan er plaatselijk zeer veel regen vallen. Uitschieter is Sint Annaparochie, ten noorden van Leeuwarden, waar 105 millimeter regen is gevallen. Ook plaatselijk in de Kop van Noord-Holland (48 millimeter) en op Texel (68 millimeter) was er veel neerslag. De regen trekt vrijdagmiddag naar Groningen en Drenthe.

Records zijn niet gebroken, aldus een woordvoerder. Wil dat gebeuren, dan moet er wel heel erg veel regen tegelijk en op dezelfde plaats vallen. Sinds 1951 houdt het KNMI deze gegevens bij. In Amsterdam viel op 9 augustus van dat jaar 148 millimeter in 24 uur, het officiële record. In Gouda kwam op 24 juni 1975 in totaal 146 millimeter hemelwater naar beneden. Meer recent, op 27 augustus 2010, viel in Lievelde, in de Achterhoek, 138 millimeter neerslag binnen een etmaal.

Het 'officieuze' neerslagrecord in Nederland werd voorzover bekend op 3 augustus 1948 gevestigd, dus voor de KNMI-meetstations deze gegevens gingen bijhouden. Op die dag viel in Voorthuizen (Gelderland) binnen een etmaal 208 millimeter. Dat is dus bijna twee keer zo veel als de 105 millimeter die nu in Sint Annaparochie is gevallen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  toch weer veel sloten die overlopen, zouden hiervoor de waterschappen niet aansprakelijk moeten zijn????? of is het normaal dat deze wel heffingen opleggen en er geen enkele verantwoordelijkheid bij hebben

 • ikkethuis

  vroeger waren sloten en rivieren recht en zuiver, nu kronkelig en begroeit. Het water kan minder snel weg, dus krijgen de boeren meer overlast omdat men in de steden droge voeten wil houden. Het zou logisch zijn als het waterschap hier ook rekening mee hield met de belasting.

 • agratax2

  Schoenmakers1. Het is heel eenvoudig, alle watergangen en kunstwerken zijn berekent op een normale hoeveelheid Plus, maar niet berekent op extreme neerslag zoals nu. De gehanteerde normen zijn standaard en worden als bruikbaar geaccepteerd, door iedereen. Ik weet zeker dat de eigen boerensloten eerder overlopen dan de waterschap sloten.

 • natuurboer

  In mijn omgeving (in de buurt van St Anna Parochie) zijn zowel door ruilverkavelingen als individuele boeren talloze sloten gedempt om grotere percelen te verkrijgen. Daarmee is ook een hoop waterbergingsvermogen verloren gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.