Home

Nieuws 4904 x bekeken 3 reacties

Lokaal extreem veel regen in kustprovincies

Wageningen - Het komend weekend kan plaatselijk zeer veel neerslag vallen, vooral in de kustprovincies. Dat meldt Meteo Consult donderdagochtend.Het weerbureau verwacht zowel zaterdag als zondag stevige regen- en onweersbuien.

Binnen 48 uur kan lokaal zelfs meer dan 100 millimeter regen vallen. Dat is meer dan normaal gesproken in de hele maand valt en kan leiden tot veel wateroverlast. "De buien kunnen in het hele kustgebied vallen, dus van Zeeland, via Zuid- en Noord-Holland tot de Waddeneilanden en Friesland", vertelt een woordvoerster.

100 liter per vierkante meter is tien emmers van 10 liter, geeft ze als illustratie. Het relatief warme zeewater speelt bij de verwachte extreme regenval een grote rol. "Hoe groter het verschil in temperatuur, hoe actiever de buien kunnen worden. Het zeewater is nu opgewarmd tot zo'n 21 graden." In het binnenland verwacht Meteo Consult veel minder neerslag.

"Het laatste weekeinde van augustus en tevens het laatste weekeinde van de meteorologische zomer verloopt niet alleen bijzonder nat, maar ook fris met zaterdag nog een graad of 20 en zondag nog maar 18 graden", verwacht Meteo Consult.

Uit statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de honderd jaar binnen een etmaal een hoeveelheid van minstens 73 tot 90 millimeter regenwater krijgt en binnen 48 uur minstens 86 tot 105 millimeter. Een willekeurige plaats in Nederland krijgt gemiddeld vijf keer per jaar tussen 20 en 24 millimeter binnen een etmaal.

Laatste reacties

  • ...............

    ze kunnen wel rekenen daar bij het KNMI.

  • Mels

    Bla bla,paniekmakerij....Maak de mensen bang dan volgen ze gedwee het gelul over global warming......

  • frans64

    zaterdagavond 10uur in grote gedeeltes van zeeland 2a3 mm geregend

Of registreer je om te kunnen reageren.