Home

Nieuws 379 x bekeken

Landbouwminister VS sluit tornen bijmengplicht niet uit

Washington – De Amerikaanse landbouwminister Tom Vilsack, pleit ervoor af te wachten of de vraag naar mais vanuit de ethanolsector afneemt door hoge prijzen vóórdat wordt getornd aan de bijmengplicht. Dat zei Vilsack in een interview met persbureau Bloomberg tijdens de Iowa State Fair. In het Amerikaanse congres neemt de kritiek op het beleid toe.

Het ministerie van landbouw en de Environmental Protection Agency (EPA), dat gaat over de bijmengplicht, doen volgens Vilsack (foto) wel onderzoek naar effecten van een lagere bijmengplicht. Vilsack zegt bang te zijn dat bij een beleidswijziging investeerders geen geld meer durven te steken in biobrandstoffen. Milieudoelstellingen worden dan moeilijker te halen terwijl de VS afhankelijk blijft van buitenlandse energie. Volgens Vilsack neemt het effect van de droogte af.

De directeur-generaal van Wereldvoedselorganisatie FAO, José Graziano da Silva, riep vorige week op tot schorsing van de bijmengplicht. De bijmengplicht maakt dat 40 procent van de Amerikaanse maisoogst in de verbrandingsmotor eindigt. Door droogte in de VS lopen prijzen van graan op tot voor arme landen onbetaalbare hoogten, aldus Graziano da Silva, die vreest voor een voedselcrisis zoals in 2008.

Inmiddels hebben 181 congresleden (25 Amerikaanse senatoren en 156 leden van het Huis van Afgevaardigden) een brief getekend die de EPA oproept tot het aanpassen van de bijmengplicht. Daarmee is de kritiek breder dan voorheen. Eerder kwam de kritiek van enkele congresleden van staten waar hoge voerkosten bijten in marges van een omvangrijke pluimveehouderij. De senaat telt honderd leden en in het Huis van Afgevaardigden hebben 435 leden stemrecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.