Home

Nieuws 305 x bekeken

Lamy wil 'hogere versnelling'Doha Ronde

Genève – Directeur-generaal Pascal Lamy van de WTO wil dat landen hun alles-of-niets-houding binnen de Doha Ronde laten varen. Het lijkt een sneer van de Fransman naar de EU, dat eerder dit jaar niet wilde spreken over het terugdringen van importtarieven en landbouwsubsidies.

De EU houdt daarbij vast aan het oude WTO-principe dat pas een overeenkomst kan worden gesloten wanneer alle dossiers zijn gesloten. Lamy spreekt van een noodzaak tot een “hogere versnelling” en stelt dat “geloofwaardigheid ligt in de kracht om resultaten te behalen, en niet in verklaringen.” Lamy staat toenemend onder druk. De Doha Ronde, bedoeld om een nieuw veelomvattend wereldhandelsverdrag te sluiten, loopt al meer dan tien jaar.

Toen de onderhandelingen begonnen, verklaarden regeringsleiders dat de ronde niet meer dan een paar jaar mocht duren. Lamy weigert 2012 een verloren jaar te noemen omdat het makkelijker is geworden voor de allerarmste landen toe te treden.

Toch is Lamy ontevreden. In de tussentijd is een economische crisis ontstaan die landen huiverig maakt voor het openstellen van grenzen voor buitenlandse producten, stelt Lamy vast.

Landen leggen zich toenemend toe op het sluiten van meer overzichtelijke en beperkte verdragen met één of enkele landen. Gevreesd wordt dat deze trend doorzet nu Rusland op 22 augustus tot de WTO toetreedt. Rusland onderhandelde decennialang over de toetreding en zal dus vermoedelijk niet genegen zijn snel opnieuw verder te liberaliseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.