Home

Nieuws 950 x bekeken 3 reactieslaatste update:23 aug 2012

LTO wil geloof in Europa terugbrengen

Den Haag - LTO Nederland wil samen met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland het belang van de Europese Unie voor de Nederlandse economie nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Met televisiespotjes op landelijke en regionale zenders en een campagne via sociale media moet aan de vooravond van de verkiezingen duidelijk worden, welke belangen Nederland heeft bij de Europese Unie.

In een brochure onder de titel 'Nederland leeft van Europa' leggen de ondernemersorganisaties uit waar het belang van Europa tot uiting komt. In een berekening laten ze zien dat van elke euro die in Nederland wordt verdiend, dertig cent uit Europa komt. Afschaffing van de euro zou tenminste vijftien cent daarvan teniet doen, aldus de werkgeversorganisaties.

Melkveehouder Kees Romijn uit het Zuid-Hollandse Langerak en glastuinder Wouter Duijvesteijn zetten de argumenten van de ondernemers kracht bij. Romijn stelt dat een groot deel van de melkveehouders niet zou kunnen overleven zonder de Europese Unie. "Onze melkproducten moeten elke dag hun weg vinden. Daarbij kunnen we geen handelsbelemmeringen gebruiken", aldus de melkveehouder.

Tegelijkertijd is een notitie verschenen van de werkgeversorganisaties, dat als blauwdruk kan dienen voor een volgend kabinet. In het stuk onder de titel 'Nederland moet het weer gaan verdienen' bepleiten de odnernemersorganisaties onder meer een sterk ministerie van Buitenlandse handel, waarbij ambassades een belangrijke rol moeten spelen bij de ontwikkeling en verbetering van handelsrelaties. Daarnaast moet er extra geld komen voor innovatie en fundamenteel onderzoek. Daarnaast pleiten de ondernemers onder meer voor een herziening van het pensioenstelsel.

Laatste reacties

 • joannes

  Ik vraag me werkelijk af of Europa nou zo belangrijk is als deze organisaties aangeven. Natuurlijk is het zo dat we veel exporteren naar de Collega EU landen maar Duitsland het meest. Al die andere landen hebben we producten verkocht met leveranciers krediet wat nu nog terug betaald moet worden. De banken zijn al kredieten aan het afschrijven dus veel vertrouwen hebben ze er niet in. Dan moeten we nu borg gaan staan voor de kredieten die ze in Spanje en Italie nog op moeten nemen om hun economie op gang te houden. Dus er worden nu oninbare kredieten afgeschreven en we moeten borg staan voor nieuwe zodat ze met een kosten besparend program er weer bovenop komen. Hoeveel zullen we in die tijd kunnen exporteren wanneer ze zuinigaan aan het doen zijn? Het enigste gevaar wat we lopen is dat de Nederlandse Euro wanneer we afscheid nemen te hoog wordt gewaardeerd tov bv de Dolar of de Chineese munt. Nou en... De Duitse Euro gaat mee in waarde en ... de brandstof en al die geimporteerde producten worden goedkoper. Daarnaast wanneer die zuidelijke landen niet devalueren krijgen ze geen enkele kans om een keer concurrerend te worden met olijfolie, wijn, of een zomer vakantie. Kortom geen koopkracht in Spanje om de kredieten af te betalen en in Nederland besparen en meer belasting om borg te staan voor die zuidelijke landen die binnen de EU niet concurrerend zijn. WIe kan me uitleggen dat dat verstandig is?

 • drientje

  Nou Joannes, als de euro uiteenvalt, dan kun zien aankomen dat de munt, welke dat ook mag zijn in de zuideuropese landen, sterk devalueerd. Dat zou kunnen betekenen dat ze gemakkelijk kunnen exporteren. Dat houd ook in dat wij in die situatie, een munt hebben die sterk is en daardoor moeilijk kunnen exporteren.
  In die zin is het van groot belang dat de euro overeind blijft.
  Punt blijft wel, er zijn zoveel europese lidstaten die zo corrupt als de neet zijn.
  Zeker als deze landen financieel ondersteund moet worden, dan kun je op je klompen aanvoelen dat je je geld kwijt bent.

 • joannes

  Dus drientje, je weet het ook niet of het beter is door de hond of de kat gebeten te worden. Wat me op valt dat al die economen en politicy die destijds de Euro verdedigd hebben staan nog steeds achter het project met de argumenten van economische groei, export mogelijkheden en politieke rust onderling bij de landen. Nu politieke rust is langzaam aan het slijten wanneer je naar Griekenland en Italie kijkt, Economische groei is een wassen neus want voorlopig is het meer belasting voor minder groei in bijna alle landen en export, nu,.... Duitsland heeft net zijn maandelijkse cijfers weer gepubliceerd en die zijn ook aan het dalen op Europa. Alleen de DE export naar Azie en Oost Europa werkt nog en daar hebben we geen gedeelde munt of politiek, maar gewoon een goed product. Dus wat blijft is die ¨cultuur¨verschillen tussen Zuid en Noord Europa die verschillen in bijna alles wat ¨politiek¨afhankelijk is: pensioenen, belasting afdracht, vergunningen beheer, arbeids ethiek, vakbonds invloed, financiële ethiek, enz, enz, .... Dus wanneer dat uiteindelijk moet leiden naar een eenheid, kan dat alleen maar, wanneer velen gaan delen en juist dat is moeilijk wanneer het alleen maar minder wordt. Kijk maar wat er gebeurd in een varkenshok wanneer je maar een half portie geeft in plaats van het normale.

Of registreer je om te kunnen reageren.