Home

Nieuws

LTO Noord wil gesprek NAM over aardbevingen

Groningen – De twee recente aardbevingen in Noord-Groningen lijken geen schokkende gevolgen te hebben gehad voor de landbouw. Toch vraagt de agrarische belangenbehartiger LTO Noord een gesprek aan met de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) over de schaderegeling. De aardbevingen zijn gevolg van aardgaswinning die leidt tot bodemdaling.

Het aantal schademeldingen naar aanleiding van de aardbevingen stond vrijdagmiddag bijna op honderd. Het aantal schademeldingen loopt vermoedelijk nog op omdat veel mensen nog moeten terugkeren van vakantie. De NAM zegt de situatie te betreuren en bereid te zijn in gesprek te treden met partijen over een verandering van de schadeloosstellingsprocedure.

Volgens voorzitter Hilbrand Sinnema van LTO Noord Groningen hebben nog geen agrariërs met schade zich bij de belangenbehartiger gemeld. "Schades zijn vaak klein. Het beperkt zich normaal gesproken tot scheurtjes in een schuur of stal. Voor de langere termijn hebben we echter wel zorgen over bodemdaling en in het algemeen vind ik dat schades beter vergoed moeten worden. Vaak ontstaat toch een moeilijke discussie over welke scheur er al was, en welke niet."

De Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, TNO, doet onderzoek naar de bestaande schaderegeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.