Home

Nieuws

Kortlopende 'flexibele' pacht populair

Doetinchem – Pachters en verpachters kiezen steeds vaker voor 'flexibele' pachtvormen die niet goedgekeurd hoeven te worden door de grondkamer.

Een populaire 'flexibele' pachtvorm is geliberaliseerde pacht korter dan zes jaar. Uit cijfers van de Dienst Regelingen (DR) blijkt dat in 2010 bij de Grondkamer 19.240 verzoeken binnenkwamen met betrekking tot pachtovereenkomsten en aanvragen van partijen, zoals herziening pachtprijs. In 16.185 gevallen ging het om geliberaliseerde pacht korter dan zes jaar. Vorig jaar kwamen er totaal 19.859 aanvragen binnen, waarvan 17.203 voor pacht korter dan zes jaar. Dit jaar staat de teller tot op heden bij de Grondkamer al op 14.590 verzoeken, waarvan het in 13.016 gevallen gaat om geliberaliseerde pacht korter dan zes jaar. In dezelfde periode neemt het aantal verzoeken van geliberaliseerde pacht langer dan zes jaar, dus met dwingend recht, af, aldus DR.

De toenemende populariteit van 'flexibele' pacht heeft ook een prijs, want de pachtprijzen van dergelijke overeenkomsten liggen hoger dan bij pachtovereenkomsten waarbij de pachtnormen volgens het Pachtprijzenbesluit zijn gebonden aan een maximum. Die jaarlijks vast te stellen pachtnormen variëren van €477 per hectare in de Veenkoloniën en Oldambt tot €1.086 per hectare in de IJsselmeerpolders.

Of registreer je om te kunnen reageren.