Home

Nieuws 1621 x bekeken 9 reacties

‘Kans op afschaffing dierrechten niet groot’

Utrecht - De kans dat de dierrechten in 2015 in de varkenssector worden afgeschaft is nog niet zo groot. Dat is de verwachting van Wim Thus, afdelingsdirecteur veehouderij bij de Rabobank.

“De sector heeft veel tijd verloren laten gaan en is laat in beweging gekomen. De tijd gaat nu wel heel erg dringen”, aldus Thus.

Thus vindt het wel verklaarbaar dat de sector moeizaam in beweging is gekomen. In het verleden zijn er te veel zaken rond mestverwerking mis gegaan, waardoor varkenshouders kopschuw zijn geworden. Toch ziet de Rabodirecteur nu de sector in beweging komen omdat het besef doordringt dat het niet anders kan.

Ook in de melkveehouderij is men zich er nu goed van bewust dat mestverwerking echt op gang moet komen. Thus juicht het toe dat FrieslandCampina en de NZO samen optrekken met LTO om mestverwerking van de grond te krijgen. Wel maakt hij zich zorgen over de expansiedrift van de melkveehouderij. “Praktisch elke uitbreiding in de melkveehouderij die we hier onder ogen krijgen is grondloos. Daardoor verandert het karakter van de sector en kan de maatschappelijke acceptatie op termijn een probleem worden.”, aldus Thus.

De Rabobank wil in principe zijn verantwoordelijkheid als financier in de landbouw blijven nemen. De bank heeft in het verleden zijn nek uitgestoken in vooruitstrevende projecten als Promest, Dofco en ook in de recent failliet gegane mestvergister in Heeten. “Als er een goede begroting en een goede businesscase achter zit zullen we financieren. Maar van zaken als Heeten leren wij ook. En dat nemen we mee in onze beoordelingen.”

Laatste reacties

 • John*

  om 20% meer te melken zal er ook 20% meer voer geteeld moeten worden... maisprijzen die structureel 40% stijgen.. grondprijzen die over de kop gaan. we gaan het allemaal meemaken. oh ja de melkprijs zal echt niet stijgen als de productie omhoog gaat

 • drientje

  Meestal is het zo dat de praktijk anders is dan dat dit soort 'profeten' weten te zeggen. Misschien is het zelfs wel zo dat als ze iets beweren, het zelf wel weten dat de praktijk anders is. Het grote verschil met het verleden is dat er nu een wettelijke verplichting is om een deel van de mestproductie te laten verwerken en buiten de landbouw af te zetten. Daarbij worden alle diersoorten gelijk behandeld. Het milieudoel is en blijft geen overbemesting van de Nederlands landbouwgronden. Dat is met deze regelgeving gerealiseerd. Wat de begrotingsregeltjes betreft van de Rabo, zijn hebben een lijstje dat ingevuld moet worden. Als dat lijstje voldoet aan de eisen die er aan gesteld zijn, ken de financiering doorgaan. Niemand weet volgens mij wat de toekomst brengt,
  ook de Rabo-mensen niet.

 • probe14

  Klopt maar geeft wel stemming aan dat we moeten rekenen met een dierrechtenstelsel na 2015. En door rundveerechten in te voeren worden alle sectoren gelijk behandelt. Reken hier maar op. rabo geeft niet voor niks signaal .

 • Sjaak

  Deze voorspelling heeft wel iets weg van selffulfilling prophecy...

  Wat zou nu het belang kunnen zijn voor de Rabobank, dat Wim Thus dergelijke voorspellingen maakt? De verantwoording voor de mestproductie is immers via de wet bij de sector neergelegd, waar een iedere ondernemer aan moet voldoen, dus...?
  Dus...waarschijnlijk ziet ook de Rabobank een praktische uitvoering van die mestwet niet zitten, daar er teveel bedrijven zullen omvallen...en waarschijnlijk de meest grote, zogenaamd efficiente, en financieel gevoelige bedrijven. Beter is het dan om de klappen uit te delen aan diegene, die het ook kunnen dragen...Vaak zijn dat de bedrijven die in balans zijn ontwikkeld!

  Verder kunnen we ook concluderen, dat er de laatste decennia veel geld is verdiend in de zogenaamde luchthandel en waarom zou men dat dan af willen schaffen?
  De boeren zijn gretig genoeg, die worden graag gemolken...;)

 • B bob

  Inderdaad Sjaak , De moderne slavendrijvers moeten niet overdrijven.
  De kleinschalige ondernemers zand in de ogen strooien in het belang van de grote spelers ( zij zelf ) in de markt is de enige manier om elk jaar weer een paar miljard extra uit de sector te pompen . De satanaanbidders zullen je helemaal leegzuigen ook al ben je nog zo voorzichtig . Laat je niet in de maling nemen door de informatie die je op deze website voorgeschoteld krijgt . Ik zie veel mensen op dit medium klagen en dan zie je dat ze het door hebben . Probleem is dat ze klagen en schelden op elkaar en vervolgens denken dat het heeft geholpen > Jammer maar helaas !!!
  Je hebt alleen maar even je hard gelucht en je gaat gewoon door met het spekken van het monetaire stelletje facisten die de echte macht hebben .
  Zij hebben immers de volledige media ook in handen ( Italiaanse politiek ???? ) Sta echt op en laat de giertank weer eens leeglopen lafbekken en loop niet te kankeren tot de satanisten niets meer aan je hebben en een snelweg aanleggen over jouw Akker

 • B bob

  Ik moet nodig gaan slapen. Het onrecht dat Jullie aangedaan wordt vreet me van binnen op !. Slaap zacht Nederlandse Boeren !! Kijk vooral niet naar Jullie Franse lotgenoten die op belangrijke momenten het land plat leggen als ze weer een oor aan genaait dreigen te krijgen . De Boer heeft het eten en dat is de echte macht als de bom barst . laat de banken de voedingsproductie dus niet volledig overnemen zoals hier in de fabulaus USA. Dan ben je echt een nummer geworden op een pc scherm en kun je in een muisklik geruimd worden als je probeert het hypotheek blok van je been te halen. Jullie mogen niet meer vrij denken dus poets vooral de tanden met fluoride. Daar hou je hele volkstammen rustig mee in Afrika!

 • B bob

  Kijk naar die kop ! op zijn voorhoofd staat toch echt 666

 • B bob

  The mark of the Beast!

 • info95

  Dat dierrechten verhaal gaat die melkveehouders nog rauw op hun dak komen.
  Allemaal ruimte over in de stal voor 2015...Moeten ze opeens koerechten kopen..
  Zo word iedereen in ieder geval gelijk behandeld.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.