Home

Nieuws 2 reacties

Kamerleden vinden Bleker te langzaam met verbeteren marktmacht boer

De Meern – Leden van de agrarische vakbonden zijn kritisch over de inzet van Kamerleden voor een betere inkomenspositie van de boer. Dat blijkt tijdens het verkiezingsdebat dat de vakbonden NVV, NMV, NAV en NPV organiseerden in de Meern.

“De discussie over mededinging irriteert me. We hebben een jaar geleden al een motie ingediend, dus we weten precies wat er moet gebeuren om de positie van de boer te verbeteren: de beschikbare ruimte bij de NMA-regels moeten beter benut worden en Nederland moet naar Brussel om de marktpositie voor primaire producenten Europees te verbeteren door de regels te verruimen”, zegt Elbert Dijkgraaf van de SGP. Hij zegt dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw gewoon heel langzaam is met het uitvoeren van de motie.

Marc Jansen van supermarktorganisatie CBL vindt het onterecht dat boeren naar de supermarkten wijzen als het gaat om marktmacht. “Het zijn niet de supermarkten, maar de leveranciers van versproducten. Friesland-Campina, Plukon, Vion, het zijn allemaal monopolisten in Nederland”, vindt Jansen. Als boeren niet tevreden zijn over de prijs, moeten ze hun eigen coöperatie daar op aanspreken, vindt Jansen.

Dijkgraaf vindt het onzin dat de grote coöperaties monopolisten zijn. “Alleen naar de Nederlandse markt kijken is onzin. Vrijwel alle producten worden op de internationale markt verhandeld en dan zijn de bedrijven zeker geen monopolisten”, vindt Dijkgraaf.

CDA-kandidaat Jaco Geurts stelt een andere oplossing voor om het verdienmodel te verbeteren. “Er moet een soort convenant komen in de keten, waarin afspraken worden gemaakt over het verdienmodel, zoals dat in Engeland ook gebeurt.” Helma Lodders van de VVD zegt dat er geen wetswijziging nodig is om de marktmacht van de boer te verbeteren. “We moeten gewoon de NMA aanspreken dat de ruimte die er is beter benut wordt.” SP-kamerlid Henk van Gerven en ook Niels van den Berge (Groenlinks)zijn voor betere afspraken. “De landbouwmarkt is speciaal, de producenten kunnen door het productieproces niet zomaar inspelen op verandering van vraag”, zegt de politicus.

Het publiek is kritisch op de politici. “Als u het allemaal eens bent, waarom is er dan nog niks gebeurd?” Lodders zegt dat het niet aan de Tweede Kamer lag. “De Kamer wilde snelheid, maar de staatssecretaris maakt niet snel genoeg meters.”

Laatste reacties

  • politiek

    Klopt , de staatssecretaris Bleker van het CDA maakte geen meters. Echter ik vraag me af wat premier Rutte gedaan heeft om te zorgen dat hij wel bereid was om meters te maken. Ook Rutte van de VVD faalt dus. Inderdaad is er door de SGP een motie ingediend ten gunste van de marktpositie voor de boeren die niet is opgepakt door CDA en VVD. Je kunt wel stellen dat de huidige landbouwpolitiek gewoon vast zit als regeringspartijen niet bereid zijn om meters te maken. De stelling van Lodders ( VVD ) is dus ook niet correct. Rutte is ook van de VVD.

  • drientje

    Dat voorgestelde verdienmodel, gaat dat ook gelden voor alle export producten?
    Volgens mij zijn op dat verkiezingsdebat de boeren met een kluitje in het riet gestuurd. Als je nu eens naar de varkenshouderij kijkt, daar is even wat minder aanbod en de prijs gaat omhoog. Productie regeling is dus het enige wat gaat werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.