Home

Nieuws 261 x bekeken

K+S boekt fors hogere winst en omzet

Kassel – K+S heeft het afgelopen kwartaal een omzet geboekt van €996,5 miljoen, 21 procent meer dan vorig jaar. Het Duitse kunstmestbedrijf zag de winst voor rente en belastingen met een gelijk percentage groeien tot €219,8 miljoen .

Het kalibedrijf boekte een fors hogere winst terwijl de kleinere zoutdivisie juist verlies boekte. Aan het begin van het tweede kwartaal was de vraag gematigd. Het jaar begon in West-Europa met erg mild en deels droog weer. Hierdoor waren de voorraden bij kunstmestproducenten en boeren goed op niveau, aldus K+S, met druk op prijzen voor kali en magnesium als gevolg. De vraag naar kunstmest neemt nu toe omdat boeren hoge prijzen voor graan en oliezaden zien, en dus nog meer dan anders investeren in een hoge opbrengst per hectare.

De prijs wordt ook ondersteund doordat China als grote importeur deals sloot. In het tweede kwartaal zijn prijzen daarom verhoogd. K+S voorziet voor de komende maanden een gelijkblijvende prijs voor kali. Volgens K+S draaien fabrieken van kunstmestfabrikanten ook in Noord-Amerika en Rusland inmiddels weer bijna op volledige capaciteit.

K+S verwacht voor het hele jaar een omzet tussen de 3,9 en 4,2 miljard euro. Het bedrijf uit Kassel raamt de winst voor afschrijvingen en belasting tussen de 820 en 900 miljoen euro. K+S denkt net als in 2011 voor 6,9 miljoen ton kali en magnesium te verkopen.

In de eerste helft van 2012 was Europa goed voor 47,3 procent van de omzet, tegen 57 procent vorig jaar. Daarmee is K+S voor het eerst vooral exporteur. Zuid-Amerika was goed voor 25,6 procent, tegen 20 procent in 2011. Het Aziatische omzetdeel nam 4,6 procent toe tot 21 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.