Home

Nieuws 4 reacties

Jacobskruiskruid overwoekert Ierse wegen

Dublin – De Irish Farmers Association dreigt gemeenten en de Ierse Rijkswaterstaat voor de rechter te slepen als ze niet snel beginnen met het opruimen van de grote hoeveelheden Jacobskruiskruid en ander gevaarlijk onkruid langs de wegen.

Volgens vice-voorzitter Eddie Downey ‘heeft de verspreiding van Jacobskruiskruid epidemische vormen aangenomen.’ Doordat veel bermen overwoekert raken met het onkruid, dat giftig is voor vee, komt er ook veel zaad op omliggende velden terecht. Volgens Downey is dat te wijten aan het feit "dat gemeenten en de National Roads Authority stelselmatig nalaten om dit en ander giftig onkruid te verwijderen terwijl ze dat wel wettelijk verplicht zijn."

Downey doet daarom een beroep op de politie en het ministerie van landbouw om in te grijpen. "Boeren kunnen een boete krijgen als ze hun land niet in goede staat houden terwijl tegelijkertijd de overheden elke verantwoordelijkheid voor het zich niet aan de wet houden kunnen ontduiken."

Laatste reacties

 • Ishtar

  Advies aan Ierland,
  Vraag de WUR, de beste universiteit van de planeet dat in Wageningen staat, of ze een LCA willen doen.
  Met die LCA kunnen ze weer ongefundeerde conclusies trekken.
  Daar zijn ze specialisten in.
  Conclusie zal zijn,
  Platspuiten al dat onzin onkruid met glysofaat.
  Staat alleen maar in de weg, en vooral die kleuren is niet om aan te zien.
  We moeten naar zoweinig mogelijk kleuren, veel monotomer, immers veel rustiger voor de ogen en een betere LCA, gemeten door de specialsiten in LCA's en voorbarige conclusies van de WUR, die alleen maar teren op belasting geld en derde geldstromen.

 • dejong35

  Als je nog even wacht kunnen wij het zelfde doen in Nederland. Door bezuinigingen worden de bermen op de meeste plekken maar 1 x, hooguit 2 x per jaar gemaaid. Dat giftig jacobskruid krijgt steeds meer de tijd om lekker te zaaien. (om over berenklaauw en brandnetel en ridderzuring nog maar te zwijgen...)Wij hebben veel percelen aan de openbare weg/berm liggen en ben zowel op ons eigen land als in de berm van de gemeente en waterschap voordurend aan het verwijderen. Hierbij riskeer ik notabene ook nog een boete en korting op de toeslagrechten. Het is kiezen tussen twee kwaden, terwijl je werk van een ander doet. Weet iemand of er inderdaad een wet is en ze dus verplicht zijn om giftig onkruid te verwijderen zoals het artikel meld?
  Wie weet kan ik daar wat mee naar onze gemeente toe....

 • joannes

  # dejong35 , wanneer je in Fryslan woont is er een provinciale verordering:
  http://www.fryslan.nl/sjablonen/1/infotype/ipdr/view.asp?objectID=33613&show=3&id=19&tab=3
  Sinds 4 oct 2006 succes ermee!

 • B bob

  waarom kun je geen werkende link plaatsen op dit forum ? recht klikken heeft ook al geen effect als je zinnige discussie's wilt kopieeren en delen .

Of registreer je om te kunnen reageren.