Home

Nieuws 1 reactie

Jacht alleen nog planmatig en streekgebonden

Den Haag - Jacht mag alleen nog planmatig en streekgebonden. Dat staat in het wetsvoorstel Natuurbescherming dat staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en natuur naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Jacht mag alleen nog op basis van een ‘afschotplan’ en jagers moeten deel uitmaken van een lokale wildbeheereenheid.

Het wetsvoorstel zorgt voor decentralisatie van natuurtaken en bevoegdheden van het Rijk naar de provincies. Het gaat dan bijvoorbeeld voor het verlenen van ontheffingen voor werkzaamheden die schadelijk kunnen zijn voor de natuur. Ook het afhandelen van wildschade wordt voortaan door provincies uitgevoerd.

Het wetsvoorstel moet de bescherming van planten en wilde dieren, de regels voor Natura 2000-gebieden en voor bossen eenvoudiger maken. De wet voegt de Natuurbeschermingswet, de Flora- en Fauanwet en de Boswet samen waardoor de regelgeving duidelijker en overzichtelijker moet worden. In de wet wordt de bescherming van 945 planten- en diersoorten geregeld. Daarnaast is de bescherming van 145 inheemse planten en dieren vastgesteld middels zorgplicht. In het eerdere voorstel dat Bleker presenteerde, kreeg hij veel kritiek op de bescherming van deze soorten. Hierop is dit aangepast.

De verbinding tussen natuur en economie staat centraal in het wetsvoorstel. "Op basis van intensief overleg met natuurorganisaties begin dit jaar en op basis van het advies van de Raad van State ligt er een evenwichtig wetsvoorstel Natuurbescherming’, aldus Bleker.

Eén reactie

 • J@gertje

  Ik ben razend benieuwd hoe de details van dit plan er uit gaan zien.
  Als de jacht in Nederland alleen nog maar puinruimen gaat worden met nog meer papieren rompslomp dan jaag ik in Nederland alleen nog maar op kleiduiven.
  Net over de grens in Duitsland zijn voor mij nog wèl genoeg jachtmogelijkheden.

  Groet,
  J@gertje

Of registreer je om te kunnen reageren.