Home

Nieuws

JBS schrijft weer zwarte cijfers

Sao Paulo – JBS heeft in het tweede kwartaal van 2012 een nettowinst van 169,5 miljoen real (68,2 miljoen euro) geboekt. Vorig jaar was er nog een verlies van 181 miljoen real. Het Braziliaanse bedrijf profiteerde van een uitbreiding van de slachtcapaciteit voor runderen met 8.000 dieren per dag.

JBS verkocht net als het eerste kwartaal exclusief pluimveevlees ruim 1,7 miljoen ton vlees op de thuismarkt maar zag de export met 68.000 ton toenemen tot 516.000 ton. Pluimveevlees is deels ondergebracht bij de Amerikaanse dochteronderneming Pilgrim's Pride, dat het tweede kwartaal na een slecht 2011 ook weer zwarte cijfers schreef.

JBS, de grootste rundveeslachter ter wereld, zag de omzet over de eerste helft van het jaar 18 procent toenemen tot 34,5 miljard real (13,9 miljard euro) terwijl de nettowinst uitkwam op 285,6 miljoen real (114,9 miljoen euro). De resultaten liggen 40 procent hoger dan analisten, gepolst door financieel dienstverlener Thomson Reuters, verwachtten.

JBS zag in het tweede kwartaal de omzet in Zuid-Amerika bijna 20 procent stijgen tot 4,3 miljard real (1,7 miljard euro). In de VS steeg de omzet met rundvlees met 7,6 procent tot 4,2 miljard dollar (3,4 miljard euro) maar daalden de omzetten van de veel kleinere divisies voor varkensvlees en kippenvlees met respectievelijk 0,2 en 0,9 procent.

JBS profiteert van geografische spreiding van haar afzetgebied, maar heeft last van wisselkoersschommelingen die het bedrijf in het tweede kwartaal 230 miljoen euro kostten. JBS wist het verlies te compenseren door zich in te dekken met financiële producten. JBS werd ondanks de beter dan verwachte cijfers op de beurs afgestraft, mogelijk vanwege de hoge schuld die het bedrijf opbouwde door een serie miljarden kostende overnames in de laatste jaren.

De brutowinst met varkensvlees daalde ten opzichte van vorig jaar mede door druk van hoge voerprijzen met 41,2 procent. Het bedrijf is net gestart met een pluimveeslachtbedrijf (capaciteit: 1,1 miljoen kippen per dag) in Brazilië en zegt prijzen voor vlees te zullen verhogen onder druk van hoge prijzen voor mais en soja.

Of registreer je om te kunnen reageren.