Home

Nieuws 953 x bekeken

ING ziet winst in ketenfinanciering

Amsterdam - De Nederlandse agribusiness kan door het opzetten van ketenfinanciering met leveranciers uit minder kredietwaardige landen geld besparen. Dat blijkt uit een onderzoek naar ketenfinanciering door het Economisch Bureau van ING Bank.

Voor het totale Nederlandse bedrijfsleven en hun buitenlandse leveranciers kan de totale besparing volgens ING tot 22 miljard euro bedragen. Internationaal opererende bedrijven kunnen leveranciers uit landen die minder kredietwaardig zijn, aanbieden hun te innen rekening te verkopen aan een tussenpartij, in de praktijk vaak een internationaal georiënteerde bank.

De leveranciers krijgen daardoor vrijwel direct en dus ruim voor de betalingstermijn is verstreken betaald. Het geld dient als een soort goedkoop handelskrediet voor overbrugging van de periode tussen levering en betaling. De tussenpartij rekent wel commissie. De Nederlandse afnemer is echter bijzonder kredietwaardig en dus een betrouwbare betaler. De afdracht aan de tussenpartij is daarom betrekkelijk laag, waardoor het ‘handelskrediet’ nog altijd goedkoper is dan een gewone handelsfinanciering.

Bedrijven in opkomende economieën betalen vaak alleen al door hun afkomst, bijvoorbeeld Argentinië of China, een risico-opslag bij banken. De Nederlandse afnemer kan profiteren door in ruil voor het behaalde voordeel betere leveringsvoorwaarden of een langere betalingstermijn te bedingen. Beide partijen winnen door ketenfinanciering. In de VS en Azië is deze ketenfinanciering volgens ING bij grote bedrijven al ingeburgerd. Belangrijk is dat de ketenpartijen elkaar goed kennen en bij voorkeur langdurig zaken doen met elkaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.