Home

Nieuws

ING: marktaandeel agrarisch 7 procent

Amsterdam – ING heeft momenteel een marktaandeel in de agrarische sector van ongeveer 7 procent. Dat zegt de sectormanager voor de Agrarische Sector Cor Bruns. Het uitstaande krediet van de bank is stabiel tot fractioneel gegroeid, aldus Bruns, die voor de rest van het jaar een gelijkblijvend beeld verwacht.

ING voorziet een behoorlijk jaar voor de glasgroenteteelt en zelfs een positief jaar voor de sierteelt. De kapitaalsintensieve tuinbouw was een jaar eerder nog een zorgenkind voor banken. De resultaten in de veehouderij zijn niet onverdeeld slecht, aldus Bruns, maar voerkosten snijden er wel in. ING is vooral in de tuinbouw sterk terwijl het in de grondgebonden sector een lager marktaandeel kent.

In de agrarische sector domineert de Rabobank van oudsher in de kredietverlening met een marktaandeel van ruim 80 procent. ING stelde zich zes jaar geleden met een marktaandeel van 5 procent ten doel een marktaandeel in de agrarische sector te bereiken van 10 procent.

Bruns deed de uitspraken volgend op de presentatie van kwartaalcijfers van ING. Het bank- en verzekeringsbedrijf boekte het afgelopen kwartaal een winst van 1,17 miljard euro, 22 procent minder dan een jaar eerder. De gevolgen van de economische crisis laten zich volgens het concern steeds meer voelen. ING bouwde daarom zijn posities in Spanje af en trof voorzieningen voor slechte leningen in Zuid-Europa.

De bank zegt zelf niet door de crisis kredietaanvragen sneller af te wijzen. ING werkt aan de afsplitsing van de verzekerings- en bankactiviteiten. Het verkoopproces van de verzekerings- en vermogensbeheeractiviteiten in Azië ligt daarbij op schema, stelde het. Voor de Europese verzekeringstak mikt ING nog altijd op een beursgang.

Of registreer je om te kunnen reageren.