Home

Nieuws

ICL Fertilizer: aantrekkende vraag kunstmest

Tel Aviv – ICL Fertilizer heeft het afgelopen kwartaal 1,5 miljoen ton kali afgezet, 12 procent meer dan een jaar geleden.

De verkopen namen vooral toe door een aantrekkende vraag van boeren in China en Brazilië. De Israëlische multinational verwacht dat de vraag naar kunstmest de komende maanden verder toeneemt, omdat prijzen voor agrarische grondstoffen hoog zijn.

Eerder maakte K+S bekend dat in het eerste halfjaar voor het eerst meer dan de helft van de omzet buiten Europa werd gerealiseerd, en dan vooral in Zuid-Amerika en Azië. De Europese marktleider met zout en kali verwacht eveneens een aantrekkende vraag naar kunstmest. Volgens Crédit Suisse ligt de vraag naar kali nog hoger dan in recordjaar 2008. De productie ligt volgens de Zwitserse bank echter eveneens op historisch hoog niveau met vrijwel volledige benutting van fabrieken.

De kunstmestprijs kan toch stijgen omdat de aardolieprijs kan oplopen onder druk van geopolitieke spanningen. Bij de productie van kunstmest wordt veel gas gebruikt en de gasprijs is deels gekoppeld aan de olieprijs.

Bovendien is de voorraadpositie onduidelijk. De cruciale Noord-Amerikaanse kalivoorraad ligt nog 500.000 ton boven het langjarige gemiddelde, maar vorige maand meldde wereldmarktleider Potashcorp wel onverwacht een voorraadkrimp van 462.000 ton.

Het afgelopen kwartaal profiteerde ICL Fertilizer van een betrekkelijk lage prijs van aardgas. Niettemin daalde de winst vooral door hogere financieringslasten met 4,4 procent tot 332 miljoen euro. De omzet steeg 27 procent tot 1,6 miljard euro. ICL Fertilizer zegt dat China en India onder ongewijzigde voorwaarden contracten hebben afgesloten voor de komende periode. Na de bekendmaking van de kwartaalcijfers steeg het aandeel van ICL Fertilizer 2,5 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.