Home

Nieuws 790 x bekeken 5 reactieslaatste update:23 aug 2012

Haverkort: concurrentie op duurzaamheid verdwijnt

Westmaas – Bedrijven kunnen over tien jaar niet meer concurreren op duurzaamheid. Dan is duurzaamheid een basiscriterium, net zoals voedselveiligheid dat ook is geworden.

Dat zei onderzoeker Anton Haverkort van Wageningen UR gisteren op de Aardappeldemodag in Westmaas. "Unilever zegt niet dat hun voedingsmiddelen veiliger zijn dan die van andere producenten. KLM zegt niet dat met hun vliegtuigen minder ongelukken gebeuren dan met die van de concurrent. Voedselveiligheid en de veiligheid van vliegtuigen zijn een basisvoorwaarde geworden om producten of diensten te mogen leveren."

Dat geldt over tien jaar ook voor duurzaamheid, verwacht Haverkort. "Nu is duurzaamheid nog een onderwerp waarin bedrijven zich willen onderscheiden. Dat verdwijnt op den duur. Wellicht dat alleen biologisch nog overblijft als labeling."

Laatste reacties

 • agri2

  Over 10 jaar is er vast weer een nieuw modewoord in de plaats gekomen voor duurzaamheid.

 • politiek

  NEE, het woord duurzaamheid zal voorlopig echt niet verdwijnen. Vreemd genoeg komt dat gevoel , althans bij mij , niet door de discussies bij de varkens , kippen , konijnen enz. maar door de stugge houding van de koeiboeren. De eerste groep is al wel zover dat men luisterd naar de maatschappij/consument en de houderijsystemen aan het aanpassen is. De andere groep, de koeiboeren , is van mening dat de maatschappij zich maar moet aanpasssen aan hun. Koeien houden als varkens , kippen , konijnen. Een enkeling doorziet het , maar dat wordt hem binnen de sector rundveehouderij nog kwalijk genomen. Helaas is een open , eerlijke , transparante disussie op dit gebied ook nog niet mogelijk met de verdere keten in de rundveehouderij. b.v. de afnemers van de melk , Friesland/campina enz. , supermarkten b.v. A.H. enz. Inderdaad duurzaam/biologish is juist in die sector ( rundveehouderij) uiterst gevoelig en men zal de uiterste best doen die aandacht elders te leggen.

 • agratax2

  Zolang duurzaam een ongedefinieerd woord is en er in nagenoeg ieder land andere eisen zijn of helemal nog geen eisen, zal de handel door goedkoop inkopen zijn marge willen vergroten. Ik zie dan ook nog niet gebeuren dat over de hele wereld dezelfde duurzamheids eisn gaan gelden voor bv de teelt of het houden van dieren. Landbouw is nog nooit te vergelijken geweest met bv. dienstverlening. Er zijn zat maatchappijen waar ik niet mee vliegen en kies dan ook een duurdere met meet kans op veilig thuis komen. helaas het stukje vlees uit een duurzame stal of een ouderwets (te klein) hok smaakt gelijk en is even veilig om te eten. De consument dan ook zijn geld laten spreken en niet zijn duurzame mond volgen. Als altijd geldt ook hier Doe wat je zegt en Zeg wat je doet, dan kan de boer rekening houden met je gedrag en niet met je wens (droom).

 • joannes

  Politiek duurzaamheid is een woord wanneer je het ontleed en werkelijk probeert te begrijpen is en blijft het een containerbegrip waar iedereen zijn eigen ideeën en definitie aan kan hangen. http://www.platformduurzaamheid.net/index.php?/Wat-is-Duurzaamheid/achtergrond-duurzaamheid/wat-is-duurzaamheid.html
  In zijn algmeen heid heeft het met respect en duur te maken, maar ook respect en duur zijn van die woorden die voor velen kunnen verschillen in betekenis. En.... Dat blijkt wel wanneer jij, Politiek, reageert. Alsof alle boeren ¨misdadigers¨ in letterlijke zin zijn en het niet begrepen hebben wat ¨de gemeenschap¨wil. Het woord duurzaamheid is volgens mij en zoals het artikel aangeeft meer een marketingwoord om je product te onderscheiden en marktpower te verkrijgen dan dat het een werkelijk onderscheidend vermogen heeft. En.... met zo´n recent uitgevonden marketing woord kan je volgens mij boeren niet kwalijk nemen dat zij er niet goed op reageren. Ten eerste voor diegene die het gebruikt dient het verder gespecificeerd te worden voordat je het in een concrete situatie kan plaatsen en dat lukt niet altijd. Consumenten kunnen vaak niet direct vertellen wat ze dan wel willen. Zie vervolg

 • joannes

  Vervolg #4 En vervolgens, wanneer ze het dan concreet aangeven bv , niet castereren, begrijpen boeren dat niet omdat met hun kennis en ervaring, niet castereren, veel dierenleed veroorzaakt in het leven van de jonge varkens. Boeren kunnen weerbarstig overkomen omdat ze niet altijd gewend zijn aan medeburgers die hun brood verdienen met communiceren met woorden als duurzaamheid, maar dat betekend niet dat ze dom of stug zijn . Het communiceren is een vak apart en zeker wanneer er woorden als duurzaamheid gebruikt worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.