Home

Nieuws laatste update:28 aug 2012

Groenlinks wil vrije uitloop voor alle dieren

Den Haag – Alle in Nederland beroepsmatige gehouden dieren moeten over zo’n twintig jaar over vrije uitloop beschikken. Dat is de kern van een initiatiefwetsvoorstel van Tweede Kamerlid Rik Grashoff (Groenlinks).

Zaterdagmiddag presenteert hij zijn plannen samen met partijleider Jolande Sap tijdens een bijeenkomst in ’s-Hertogenbosch. Groenlinks vindt dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen en wil daarom strengere eisen aan huisvesting stellen. De partij stelt daarbij rekening te houden met rendabiliteit van bedrijven door aan te sluiten bij de best beschikbare technieken.

In de praktijk betekent dit voor de melkveehouderij een verplichting tot weidegang. Volgens Groenlinks draagt dit bij aan de gezondheid en het welzijn van de dieren en zijn er milieuvoordelen te behalen. Pluimvee moet over een vrije uitloop kunnen beschikken, waardoor de kans op verenpikken afneemt en snavelkappen overbodig wordt. Bestaande stalsystemen als Rondeel en Plantage zijn hiervoor geschikt. Varkens hebben minstens een bescheiden buitenruimte nodig, zodat zij kunnen wroeten en zoelen.

De nieuwe huisvestingseisen gelden alleen voor nieuwbouw en uitbreiding, waardoor het zo’n twintig jaar duurt voordat alle bedrijven over een vrije uitloop beschikken of weidegang toepassen. Groenlinks hoopt hierdoor kapitaalvernietiging in de sector te voorkomen. Tegelijkertijd wordt de bouw van megastallen in één klap onmogelijk gemaakt. Ook zal de wet een krimp van de veestapel met zich meebrengen.

Aan de invoer van dierlijke producten uit andere landen worden met de wet geen nieuwe eisen gesteld. Daarmee wordt de sector in Nederland volgens Groenlinks niet per definitie op achterstand gesteld, integendeel zelfs. De marktwaarde van Nederlandse producten zal als gevolg van de wet namelijk stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.