Home

Nieuws 18 reacties

Geurts wijst op CDA-traditie van boeren in de politiek

Den Haag- Kandidaat-kamerlid Jaco Geurts (CDA) gaat openlijk de strijd aan met de VVD. In een weblog wijst Geurts op de lange traditie bij het CDA van boeren in de politiek.

Hij doet dit in reactie op de onderzoeksresultaten naar de politieke voorkeur van boeren, van Boerderij en Agridirect. Hieruit blijkt dat het CDA in populariteit verliest, terwijl de VVD in opmars is.

"Die traditie staat voor verbondenheid tussen het boerenbedrijf en het christendemocratisch denken"", aldus Geurts.

Geurts noemt het opvallend dat vooral tuinders kiezen voor de VVD, terwijl juist tuinders veel kritiek hebben gehad op het beleid van VVD-minister Henk Kamp die weigerde werkvergunningen af te geven voor Bulgaren en Roemenen in de tuinbouw. Daarnaast wijst Geurts op het standpunt van de VVD om de productschappen op te heffen en een ingediende motie waarin wordt gepleit om het Europese budget voor het landbouwbeleid te verlagen. "Het ware boerenverstand ontbreekt. De waarheid van de boerenwijsheid dat een minister zonder koe al snel de boer zelf gaat uitmelken", vindt Geurts.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Tja, met zo'n betoog past ie precies bij de CDA als ik lees 'christendemocratisch denken'.
  Kan hij eens uitleggen wat ie daarmee beodeld en vb aangeven van de laaste 25 jaar CDA visie?

 • Sylke

  Helemaal met Ishtar eens
  CDA is vlees noch vis, en van de C van het CDA is weinig te merken

 • probe14

  Ook deze partij staat voor het verplicht stellen van mestverwerking en dus het uitroken van de gezinsbedrijven. Mogelijk toch te veel lijntjes met de lobby van een paar grote jongens onder ons?

 • politiek

  Inderdaad is de zoals Geurts aangeeft de CDA een partij van verbondenheid. Een lijntjespartij dus. Zembla heeft dat ook al eens duidelijk gemaakt. Met die lijntjes probeert men ontwikkelingen. ,,te regelen,, of juist niet en de doofpot in dus. Wat betreft de verbondenheid met het Christendemocratisch denken , die waren ook niet altijd zo eerlijk en zuiver is gebleken de laatste jaren. ( kindermisbruik)

 • anton1937

  Het CDA is een partij voor boeren die het gezins/familie bedrijf instand houd. Andere partijen b v de VVD hebben het gezinsbedrijf al lang laten varen. Kijk naar het anti gezinsbeleid wat de VVD voert in Brabant, door bedrijfsverplaatsingen vanuit de bebouwde kom naar het buitengebied voor gezinsbedrijven( bouwblok van max. 1,50 HA) onmogelijk te maken. De VVD zocht zijn vriendjes bij de SP,de PVDA,Groen links en de Partij voor de dieren.

 • info48

  We vergeten vaak dat we maar 2% van de beroeps bevolking uitmaken, electoraal totaal niet interessant voor een politieke partij, neutraal midden en links is stervens benauwd om stemmen te verliezen aan b.v. P vd D en rollen over elkaar heen om aan te tonen hoe goed ze zijn voor 'de natuur' ook al kost dat tientallen MILJARDEN!!!!!
  En rechts (VVD) wordt geleid en gevoed door de lobbyisten van de grote bedrijven, supermarkten,banken en multinationals....is er nog iemand die meent dat deze lieden enig mededogen hebben met de Agrariér????
  Cristen Democratisch denken of niet samen met de SGP heeft het CDA zich in dit geweld aardig staande gehouden en heeft Henk Bleker zijn rug recht gehouden....van welke regerende politicus kan dat nog meer gezegd worden?

 • joannes

  Info48 je raakt de spijker op zijn kop! Voor maar slechts 2% van de beroepsbevolking is en blijft het schipperen! Voor politieke partijen meer een doel om op te schieten of een hoofdpijn dossier dan een groep waar je je sterk voor zou maken.Het CDA heeft het er dan niet slecht van af gebracht.

 • probe14

  Politiek, uw reactie over kindermisbruik vind ik misplaatst. Totaal geen relevantie met onderwerp. Alle misstanden komen helaas in alle rangen en standen voor, dus dat niet projecteren op een politieke partij. Ook in uw 'groep' zullen de ergste misdrijven soms boven komen drijven (en vaak nooit in openbaarheid), dus wees alstublieft voorzichtig om met dit soort zaken te wijzen naar anderen.

 • politiek

  Van de heer Bleker kan gezegd worden dat hij heet wat heeft afgebroken , afspraken die ook democratisch tot stand waren gekomen. Ik zou het echt niet weten wat de heer Bleker opgebouwd heeft. Dat zal zich vast wel gaan uiten in de negatieve verkiezingsuitslag. Regeren is iets opbouwen en besturen. Verantwoording nemen dus.

 • politiek

  Van de heer Bleker kan gezegd worden dat hij heet wat heeft afgebroken , afspraken die ook democratisch tot stand waren gekomen. Ik zou het echt niet weten wat de heer Bleker opgebouwd heeft. Dat zal zich vast wel gaan uiten in de negatieve verkiezingsuitslag. Regeren is iets opbouwen en besturen. Verantwoording nemen dus.

 • politiek

  Info387 Ik begrijp dat u mijn opmerking in 4 misplaatst vind. Helaas zie ik dat niet. Wel dat het een gevoelig onderwerp is evenals het jarenlang hormoongebruik in de agrarische sector met de vele slachtoffers richting de mensen. Momenteel is er dus veel discussie over het zeer grote antibioticagebruik in de veehouderij. Inderdaad onderwerpen die bij het CDA gevoelig zijn vanwege de agrarische achterban, maar daarom niet minder belangrijk. Gelukkig zijn er nog partijen die wel serieus met volksgezondheid omgaan.

 • MeRabbit

  Zowel VVD en CDA komen op voor industralisatie van de sector, wat er in het kort op neer komt dat kleinere bedrijven het uiteindelijk niet zullen redden, zeker niet in de veehouderij, die ook maaschapplijk gezien onder vuur ligt. Waarschijnlijk dat SP beleid of de maatschappelijk 'verantwoord' PvdD visie op langere termijn meer toekomst biedt.

  @politiek de opmerking over kindermisbuik is niet op z'n plaats bij dit onderwerp.

 • jan1966

  Als je CDA stemt weet je nooit of je stem wordt gebruikt voor VVD, PvdA of PVV beleid. Het CDA gaat het alleen maar om de macht en het pluche. Het CDA staat NERGENS voor.
  Voor de landbouw heeft het CDA helemaal niets betekend de laatste jaren.
  De land en tuinbouw is een noodzakelijke kwaad in dit land geworden om zo goedkoop mogelijk in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien.

 • joannes

  Maar jan 1966 CDA probeert wel altijd mee te regeren en ...... invloed uit te oefenen in de coalitie. Een coalitie die afhankelijk van de stemming een kleur heeft. De boeren zelf zijn te veel verdeeld voor een eenduidig beleid. Boeren houden niet van beperkingen en denken door voor bv een VVD te stemmen de ruimte te houden en te krijgen. Maar met de VVD worden ze door hun Mega collega´s onder prijsdruk gezet met meer overcapaciteit. Kiezen ze voor een strak gestuurd beleid bv PvdD zijn ze gedwongen voor productie beperking te kiezen! Wanneer het CDA een beetje de kleur van de coalitie aanneemt, de keuze van heel Nederland, kan ze in ieder geval het belang de meeste boeren borgen. Uiteindelijk wordt het beleid in cycles van hopenlijk 4 jr, soms korter, geinitieëerd en is het een resultaat waar uiteindelijk mee gewerkt moet worden: Goed of Slecht voor de boer.

 • J@gertje

  Het wordt zo langzamerhand wel heel moeilijk om een keuze te maken op welke partij je moet gaan stemmen.
  Van de VVD heeft het grootste gedeelte van de Nederlandse bevolking (werkende mensen met een gemiddeld inkomen) niets te verwachten.
  Ook de pensioengerechtigden hoeven niets van de VVD te verwachten.
  De SP zal, volgens Roemer, alles gaan veranderen voor bovengenoemde doelgroepen.
  Maar ik denk dat ook die bij de SP bedrogen uit zullen komen.
  Bij de PvdA, D66 en Groen Links is het al hetzelfde; niets meer dan mooie beloftes.
  Politiek is immers niets anders dan jacht op macht en het bezetten van het Haagse pluche.
  Na het vallen van het kabinet wisten de oppositie partijen immers niet hoe hard ze moesten rennen om hun vege lijf te redden bij het 'kunduz akoord'.
  Als straks de zetels weer verdeeld zijn, gaat het gekonkel en geruzie weer gewoon verder, en zijn de standpunten uit de verkiezingsprogramma's door iedereen snel weer vergeten.
  Het maakt hierbij niet uit of je nu rechts, midden of links hebt gestemd.
  Ik moet Info 48 wel gelijk geven dat Henk Bleker hierbij als enige zijn rug recht heeft gehouden.

  Groet,
  J@gertje

 • bankivahoen

  Misschien eens een keertje NIET gaan stemmen! Op wie je stemt maakt toch niets meer uit,men zal met minstens 4-5 partijen moeten gaan polderen,dus het wordt binnen 2 jaar wéér stemmen!

 • J@gertje

  Niet stemmen is ook geen optie want dan mag je ook geen kritiek meer hebben op het gevoerde beleid.

  Groet,
  J@gertje

 • politiek

  @MeRabbit. Terecht mag u moeite hebben met mijn opmerking bij # 4 . Meerdere keren echter heb ik in mijn ,,strijd,, voor veilig voedsel ( geen hormoongebruik en veel te veel antibioticagebruik in veehouderijsector) geen reactie mogen ontvangen van CDA ( Koopmans) en NVV ( Geurts). Geurts die dus nu op de verkiezingslijst CDA staat. MeRabbit, ik weiger dus om te zwijgen. De kerk wilde dat vroeger ook.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.