Home

Nieuws 4107 x bekeken 2 reacties

Gemeenten nauwelijks op de hoogte van plattelandswoning

Doetinchem - Gemeenten zijn nauwelijks op de hoogte van de mogelijkheid om agrarische bedrijfswoningen aan te wijzen als plattelandswoning. "Opmerkelijk", zegt Arjan van der Waaij van NVM Agrarisch & Landelijk Vastgoed.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) beaamt dat gemeenten nog niet weten hoe de wet te gaan toepassen. Zij zullen zich in eerste instantie houden aan de bestaande bestemmingsplannen.

Echter Van der Waaij benadrukt dat ook individuele agrariërs een bestemmingsplanwijziging voor hun bedrijfswoning kunnen aanvragen. De NVM wil een lobby starten om de wetswijziging bij gemeenten onder de aandacht te brengen.

Sinds deze zomer is de Wet Plattelandswoning van kracht. De wet maakt het gemeenten gemakkelijker om boerderijen een woonbestemming te geven. De invoering van het wetsvoorstel heeft lang op zich laten wachten, maar creëert nu meer ruimte voor burgers en boeren. Volgens de makelaars is er jarenlang onduidelijkheid geweest over plattelandswoningen en draagt dit bij aan de verpaupering van het platteland omdat deze woningen nauwelijks verkoopbaar waren. De Eerste Kamer heeft de Wet Plattelandswoning op 12 juli afgehamerd.

Laatste reacties

  • poldes

    de NVM als opvoeder van de Gemeenten.

  • Bloemestein

    Dit verbaast me niks, de meeste ambtenaren weten ook niks af van de bepalingen in de keuren van de waterschappen, wat soms tot onnodige vertragingen in werkzaanheden leidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.