Home

Nieuws 1 reactie

Gelderland gaat controleren op Natuurbeschermingswetvergunning

Arnhem - Provincie Gelderland gaat komende maanden een grootschalige controle uitvoeren op aanwezig zijn van Natuurbeschermingswetvergunning. Meer dan 1.500 bedrijven zullen gecontroleerd worden.

Provincie Gelderland heeft een groot onderzoek gedaan naar alle veehouderijbedrijven die na 01-02-2009 via een Omgevingsvergunning of Besluit Landbouw hun bedrijfsvoering hebben gewijzigd en nog geen Natuurbeschermingswetvergunning hebben aangevraagd, wat in principe wel nodig is. Het betreft ongeveer 1.500 bedrijven in de provincie Gelderland. Komend half jaar worden deze bedrijven allemaal aangeschreven en zullen actie moeten ondernemen. De uitvoering ervan zal gefaseerd per gemeente(n) plaats vinden.

Onder de nationale Natuurbeschermingswet (NB-wet), kent Gelderland haar eigen verordening Stikstof en Natura 2000. Deze is veel soepeler dan de NB-wet zelf. De verordening kent een eigen ammoniakdepositiebank en ook een flink aantal uitzonderingen. Door hiervan gebruik te maken komen bedrijven veel eerder en gemakkelijker in aanmerking voor een NB-vergunning dan op basis van de nationale NB-wet.

In opdracht van Brussel controleert Gelderland momenteel al 150 bedrijven of ze voldoen aan de Cross Compliance-voorschriften. In het kader van de te ontvangen toeslagrechten dienen bedrijven te voldoen aan een hele reeks Cross Compliance-voorschriften om niet gekort te gaan worden op de toeslagrechten. Eén van de voorwaarden is dat men beschikt over de juiste vergunningen en vaak is de NB-vergunning er daar ook één van. Inmiddels hebben we al diverse reacties ontvangen van bedrijven die gecontroleerd zijn en de NB-vergunning niet op orde hebben en dit dus snel hersteld willen zien.

Eén reactie

  • drientje

    Heeft de Raad van State in Gelderland de verordening Stikstof al getoetst?
    In Overijssel weet men nu al dat het Overijssels beleidskader het niet haalt bij de Raad van State. Op basis hiervan worden wel vergunningen afgegeven. Al met al
    lijkt het mij een bestuurlijke janboel. Politici bedankt alvast.

Of registreer je om te kunnen reageren.