Home

Nieuws 211 x bekeken

Geen starters in landbouw in juli

Amsterdam – In juli is in Nederland niemand een landbouwbedrijf begonnen. Een jaar eerder startten nog 132 landbouwbedrijven. Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, uitgediept door het ING Economisch Bureau. De daling is vooral het gevolg van verslechtering van het economisch tij, een grote kapitaalbehoefte bij investeringen en in sommige gevallen opgelegde beperkingen vanuit milieuoogpunt.

Ook in andere sectoren daalde het aantal starters sterk. In de maand juli startten circa 6.000 mensen in Nederland een onderneming, 35 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Op het platteland is het aantal starters het hardst gedaald. Daardoor is het startersaandeel van de Randstad toegenomen tot meer dan 56 procent.
ING denkt dat het voor mensen in loondienst en toetreders tot de arbeidsmarkt als studenten en huisvrouwen- en mannen lastig is een bedrijf te beginnen. Enerzijds kunnen banken meer eisen stellen uit voorzichtigheid, anderzijds ligt het consumentenvertrouwen erg laag en dus de vooruitzichten op verkopen gematigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.