Home

Nieuws 607 x bekeken

G20 wacht graanramingen af, ziet geen voedselcrisis

Parijs - De G20 van 20 meest invloedrijke economieën ziet geen voedselcrisis en zal dus geen noodbijeenkomst over voedselprijzen beleggen. De G20 wil de prijsontwikkeling nog zeker enkele weken aanzien, totdat het Amerikaanse ministerie van landbouw op 12 september met nieuwe oogstramingen komt. Dat meldt het Franse ministerie van landbouw na een videoconferentie tussen landbouwbestuurders van de VN en uit de VS en Mexico, dat de G20 vertegenwoordigde.

Wanneer een noodconferentie wordt uitgeroepen, zou het de eerste manifestatie zijn van het Rapid Response Forum, een vooral Frans initiatief bedoeld om voedselcrises heel vroeg in te dammen. Hulporganisaties roepen al enige maanden op tot een dergelijke conferentie waarop onder meer druk gezet zou kunnen worden op het biobrandstoffenbeleid van de VS, dat prijzen omhoog zou stuwen.

In de VS zijn oogsten van mais, tarwe en soja gedecimeerd door aanhoudende hitte en droogte. De graanprijs tikte de laatste maanden enkele malen een nieuw recordniveau aan en zal volgens de Rabobank voorlopig niet duidelijk zakken. Volgens het Franse landbouwministerie geeft de huidige situatie aanleiding tot zorg maar is nog geen sprake van een voedselcrisis vooral omdat de rijstproductie anders dan tijdens de voedselcrisis in 2008 nu op peil is. In landen waar voedselzekerheid relatief fragiel is, wordt veel rijst geconsumeerd.

Bovendien hebben landen anders dan in 2008 nog geen plotselinge exportstops of grote hoeveelheid paniekaankopen van voedsel op de wereldmarkt gedaan. Eerder meldde de VN dat deze keer ook de cassaveoogst in Afrika relatief groot is en dat pas een echte crisis voor ontwikkelingslanden die netto veel voedsel importeren dreigt als ook oogsten op het Zuidelijk Halfrond mislukken.

De Amerikaanse ramingen waarop wordt gewacht, zijn in de graanhandel niet onomstreden. De VS geldt als grote graanexporteur en de wereldwijd dominante Amerikaanse handelsbedrijven zoals Bunge en ADM hebben belang bij hoge prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.