Home

Nieuws 308 x bekeken

Franse winkels moeten hogere prijzen accepteren

Parijs – De grote Franse winkelbedrijven zullen moeten accepteren dat veel producten duurder moeten worden om de sterke stijging van de prijzen van agrarische grondstoffen op te vangen.

"We leven nu 40 jaar in een tijd van jaarlijks lagere voedingsprijzen, daar zal een eind aan moeten komen." Dat stelt voorzitter Xavier Beulin, voorzitter van de Franse boerenkoepel FNSEA. "Als ik vandaag de dag producent van kip, van varkensvlees of van melk ben, dan zijn mijn productiekosten omhoog gegaan. Het is logisch dat er dan ook aan het andere eind van de keten een herwaardering van de prijzen plaatsvindt. Men zal eraan moeten weten dat de prijzen meer fluctueren, naar beneden maar ook naar boven. Er komt een moment waarop het nodig wordt om prijsverhogingen door te geven", aldus de boerenvoorman tijdens een tv-interview.
Beulin werd dinsdag ook ontvangen door president Hollande om er te praten over de situatie op de internationale agrarische markten en de gevolgen voor Frankrijk. Na afloop benadrukte hij dat "we de agrarische productie en het onderzoek weer ter hand moeten nemen, opnieuw moeten gaan nadenken over het beleid rond de voorraden en een beetje orde moeten scheppen in de financiële markten." Op nationaal niveau wil de FNSEA nieuwe relaties scheppen tussen de akkerbouw en de veeteelt "om de veehouders te helpen bij de problemen door de hoge grondstoffenprijzen." Beulin benadrukt echter wel dat die relaties gebaseerd moeten zijn op wederkerigheid. "De liefde kan niet altijd alleen maar van één kant komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.