Home

Nieuws 1068 x bekeken 1 reactie

Franse boeren mogen meer wolven afschieten

Montferrat – Franse veehouders in de regio Var, langs de Middellandse Zeekust, mogen de komende weken meer wolven laten afschieten. Dat heeft de prefect besloten

De prefect nam het besluit nadat sinds begin dit jaar bij zeker 85 aanvallen meer dan 200 lammeren, schapen en andere dieren door wolven zijn gedood. Vorig jaar was de schade nog groter met 644 geregistreerde slachtoffers onder het vee.

Volgens de boeren zijn de vele afrasteringen en andere beschermingsmaatregelen niet voldoende gebleken om de wolven tegen te houden. De boeren mogen nu tot half september meer wolven laten afschieten. Dat moet wel gebeuren in hun opdracht door speciaal getrainde jagers of wildbeheerders. De wolven, die sinds de jaren veertig niet meer voorkwamen in Frankrijk, zijn in 1992 voor het eerst uitgezet in een nationaal park in Alpes-Maritimes. Van daaruit hebben ze zich over andere delen van het land verspreid. Geschat wordt dat er nu alles bij elkaar zo’n 200 wolven in Frankrijk rondzwerven.

Eén reactie

 • hout&co

  Tja, zodra je wolven ergens uitzet krijg je een explosie door groei van het aantal.
  Hadden ze ( de franse initiatiefnemers) direct de boeren voorgelicht over een natuurlijke bescherming dan was het niet zover gekomen.
  Echter was dan de fok van schapenhoederhonden zoals de Visla, de Pyrienesche berghond en de Kuvasc (?) de spuigaten uitgelopen.
  Dit zijn de soorten die mits opgevoed met de schapen en koeien de dieren beschermen met hun leven en zonder moeite de wolven kunnen verjagen.
  De wolven zullen zich dan 2 keer bedenken eer ze de 'cultuurdieren' weer aan zullen vallen.

  Maar ja, hier in Nederland kennen we het spreekwoord 'als het kalf verdronken is dempt men de put', zouden ze ook zoiets in Frankrijk kennen ? ? ? ? ? ? ? ?
  En VOORDAT de wolven weer eens uitgeroeid worden tot bezinning komen of zouden ze 'één keer geroepen en nooit weer erop treug komen' doen.

  Wat mij betreft gaan ze direct over op de schapen/koeienhoederhonden.

  Trouwens ook in Amerika is het mogelijk gebleken. Als er voldoende voedselaanbod is laten de wolven met graagte de schapen en koeien links (of rechts) liggen.
  Het zou dus kunnen zijn dat de boeren en aldaar gesitueerde jagers ZELF het probleem gecreëerd hebben.
  Zijn het niet enorme jachtliefhebbers ? ! ! Ze zouden dus de hand in eigen boezem moeten steken.

Of registreer je om te kunnen reageren.