Home

Nieuws 247 x bekeken

Finse minister: opbreken Eurozone onvermijdelijk

Helsinki – De Finse minister van buitenlandse zaken Erkki Tuomioja acht het onmogelijk dat de Eurozone bijeen blijft. Het Noorden dan wel het Zuiden zal er de brui aan geven, zei Tuomioja tegen de Britse Daily Telegraph. Europese leiders moeten zich hierop voorbereiden, vindt hij.

Tuomioja noemt in het interview de euro “een keurslijf” dat volgens hem voor miljoenen mensen ellende betekent en de toekomst van Europa vernietigt. “De manier waarop het nu gaat, zorgt ervoor dat we straks door al het geld heen zijn. Maar niemand in Europa wil de eerste zijn om de eurozone te verlaten en zodoende alle schuld te krijgen.”

Tuomioja zegt in het interview dat het einde van de eurozone uiteindelijk resulteert in een beter functionerende EU. De Finse regering heeft inmiddels gezegd dat Tuomioja zijn eigen mening gaf, en geen regeringsstandpunt verwoordde.

De Europese Commissie stelt in een reactie het beleid gericht op redding van de euro voort te zetten. De Duitse bondskanselier Angela Merkel schaarde zich vrijdag achter het beleid van de Europese Centrale Bank dat de eurozone moet redden.

De Nederlandse agribusiness exporteerde vorig jaar voor bijna 4,5 miljard euro naar Zuid-Europese lidstaten. De agrarische uitvoer naar Duitsland lag met een waarde van 13 miljard euro veel hoger.

Of registreer je om te kunnen reageren.