Home

Nieuws

Europees patentbureau trekt patent dierfokkerij in

Amsterdam – Het Europese patentbureau in Den Haag heeft een patent uit de dierfokkerij herroepen. Greenpeace Duitsland en hulporganisatie Misereor waren tegen het patent, geregistreerd als EP 1506316, in beroep gegaan. Dit deden ze omdat ze tegen het patenteren van natuurlijke eigenschappen van dieren of planten zijn. Het patent was aangevraagd door het Canadese Marquess.

Het patent heeft betrekking op in kaart gebrachte werking van genen bij het vetter worden tijdens het mesten. Volgens Greenpeace en Misereor betreft het bekende, natuurlijk aanwezige genen. Het fokken met op de genetische aanleg geselecteerde dieren zoals beschreven in het patent is volgens de partijen de normale praktijk.

De bezwaarmakers denken niet dat van een ommezwaai in het Europese denken over patenten sprake is. Greenpeace strijdt nog tegen patenten op gevonden eigenschappen van genen in onder meer tomaat en broccoli.

Of registreer je om te kunnen reageren.