Home

Nieuws 278 x bekeken

Enkele honderden banen weg bij Carrefour

Parijs – Het Franse winkelbedrijf Carrefour, de tweede supermarktondernemer in de wereld, gaat 500 tot 600 kantoorbanen in Frankrijk zelf schrappen. Carrefour is er daarbij in geslaagd het verlies in de eerste jaarhelft terug te brengen tot 31 miljoen tegen 249 miljoen een jaar geleden. Bij dat verlies is bovendien rekening gehouden met een buitengewone last van 230 miljoen wegens het stopzetten van de activiteiten in Griekenland en ook in Singapore. Uiteindelijk is het bedrijfsresultaat daarmee 199 miljoen positief uitgekomen.

De omzet steeg met een klein procent naar ruim 38,8 miljard, waarbij Frankrijk echter een omzetdaling met een half procent liet zien. De Franse food-verkopen gingen nog wel omhoog maar bij non-food lieten vooral seizoensgebonden producten het afweten. Verder gingen de verkopen elders in Europa met 1,8 procent omlaag, vooral door de economische malaise in Zuid-Europa. België vormde echter een uitzondering want daar kon een omzetgroei worden gerealiseerd. Carrefour heeft verder de schuldenlast met een goede miljard euro verminderd naar 9,6 miljard, wat één van de doelstellingen van de nieuwe topman Georges Plassat is.

Plassat wil op de Franse thuismarkt, die nog altijd goed is voor bijna de helft van de omzet, een aantal regionale kantoren sluiten. Het aantal ontslagen valt daarbij echter lager uit dan de vakbonden eerder hadden gevreesd. Verder probeert hij marktaandeel te veroveren door vooral kleinere winkels te openen die dichter bij de klant staan. Plassat heeft al eerder laten weten zich zelf drie jaar de tijd te geven om het moeilijk draaiende Carrefour er weer bovenop te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.