Home

Nieuws

El Niño steekt kop op, vrees voor oogsten

Tokio – In de Stille Oceaan is het weerfenomeen El Niño ontstaan, meldt het Japanse meteorologische bureau. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor de landbouw in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Volgens het Japanse bureau zal El Niño zich tot in de winter doen gelden.

Wanneer El Niño (Spaans voor De Kleine Jongen) ontstaat, warmt het water in de Stille Oceaan op. Bij de laatste twee keer steeg de watertemperatuur met bijna 3 graden Celsius. Normaliter komt het water bij de westkust van Zuid-Amerika bij de Zuidpool vandaan en is het koud en voedingrijk. Tijdens El Niño wordt overtollig tropisch oceaanwater onder invloed van passaatwinden aangevoerd vanuit het gebied rond de Filipijnen en Indonesië.

Het fenomeen kan rampzalig zijn voor de visvangst aan de Westkust van Zuid-Amerika. Omdat het warmere water sneller verdampt, valt er meer regen. Dat heeft in het verleden in Zuid-Amerikaanse landen geleid tot overstromingen maar ook betere oogsten. Voor Zuidoost-Azië, India, grote delen van Australië en Midden- en Zuid-Afrika betekent El Niño meer droogte. Landen in Oost-Afrika als Tanzania en Kenia kunnen in de langere regenperiode van maart tot en met mei meer regen dan gewoon verwachten.

Drie jaar geleden werd de moesson in India ernstig vertraagd, met een misoogst van suiker tot gevolg. India is een belangrijke suikerproducent, El Niño droeg zo bij tot een stijging van prijzen tot het hoogste niveau in 30 jaar. In Azië vielen bij de laatste grote invloed van El Niño in 1998 ongeveer 2.000 doden. Het fenomeen vernietigde volgens de Verenigde Naties voor miljarden euro’s aan oogsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.