Home

Nieuws

EU weerspreekt visie Bleker over bemoeienis

Brussel - De Europese Commissie kan wel degelijk eerder ingrijpen bij een Europees land en niet alleen achteraf, bijvoorbeeld bij natuurcompensatie.

Een woordvoerster van Europees commissaris Janez Potocnik (Milieu) pareerde dinsdag de visie van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) dat Brussel zich niet dient te bemoeien met de manier waarop Nederland aan natuurherstel doet, maar alleen achteraf de inspanningen kan beoordelen.

Bleker uitte zijn visie in een formele reactie op de procedure die de Commissie twee maanden geleden aankondigde tegen Nederland over de Hedwigepolder. Al jaren is er discussie over het al dan niet onder water zetten van deze polder voor natuurcompensatie bij het uitdiepen van de Westerschelde. Brussel meent dat Nederland verplichtingen niet is nagekomen.

"Als wij twijfelen of een lidstaat zich houdt aan Europese regels, dan kunnen wij direct ingrijpen. Dat wordt ook van ons verwacht", aldus de zegsvrouw, die bevestigde dat het formele antwoord van Nederland ontvangen is.

Het schrijven wordt nu bestudeerd, voordat een beslissing valt over de volgende stap is, aldus de woordvoerster. Wanneer die komt is, is niet bekend. Gezien de vakantieperiode zal dit niet voor september zijn, zo is de verwachting in Brussel.

Of registreer je om te kunnen reageren.