Home

Nieuws

EP'er: supermarkten misbruiken macht

Brussel - Supermarkten in heel Europa misbruiken hun marktmacht ten koste van boeren. Dat vindt de Ierse europarlementariër Jim Higgins (Europese Volkspartij).

Hij roept de Europese Commissie op bestaande regels omtrent prijsafspraken strenger te handhaven en daarvoor een draaiboek te ontwikkelen. "Het verschil tussen wat de boer ontvangt en wat de consument betaalt is enorm", zegt Higgins. "Het oplossen van misbruik in de voedselketen is van essentieel belang willen we eerlijke prijzen en betaalbaar voedsel garanderen."

De rol van supermarkten in keten is al langer een heikel punt in zowel de Europese als de nationale politiek. In een interview met Boerderij Vandaag kondigde demissionair staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) onlangs aan ervoor te willen strijden de mededingingsregels zo aan te passen dat boeren hun positie ten opzichte van retailers kunnen verbeteren. De Tweede Kamer dringt daar al langer op aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.