Home

Nieuws 254 x bekeken

Dupont moet 1 miljard aan Monsanto betalen

St. Louis – Dupont moet 1 miljard dollar (818 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan Monsanto voor het schenden van een patent op RoundupReady-soja. Dat heeft een jury tijdens een zitting in de rechtbank St. Louis besloten. Het betreft één van de grootste door een jury toegekende schadevergoedingen ooit.

Monsanto klaagde de branchegenoot aan omdat de organisatie Monsanto’s RoundupReady-technologie illegaal zou hebben gecombineerd met eigen technologie. Dupont had een licentie voor het gebruik van RoundupReady, dat gewassen resistent maakt voor de herbicide Roundup. Dupont had volgens de licentieovereenkomst niet het recht de technologie met eigen specifieke technologie te combineren.

Dupont heeft geprobeerd “glyfosaattolerante” gewassen te ontwikkelen met eigen, gepatenteerde, Optimum GAT-technologie. Monsanto zegt dat Optimum GAT niet werkte en dat Dupont verbetering zocht door de technologie met RoundupReady te combineren, met het plan deze onder eigen naam in de markt te zetten als beter. Vorig jaar heeft Dupont de Optimum GAT-technologie overigens afgeschreven en Optimum GAT-zaden haalden nooit de markt.

De belangen zijn enorm: in de afgelopen acht jaar leverde het patent Monsanto vooral via licentieovereenkomsten 22 miljard dollar omzet op, aldus de advocaten van Monsanto. Volgens de advocaten van Monsanto hebben 22 bedrijven een licentie gekocht. De RoundupReady-technologie is onder meer te vinden in 95 procent van de soja die in de VS wordt geteeld.

Dupont stelt in een verklaring dat de jury “fundamentele fouten” heeft gemaakt en dat het op het eerst mogelijke moment in hoger beroep gaat in de verwachting de veroordeling ongedaan te maken. Dupont heeft Monsanto ook aangeklaagd voor het overtreden van de patentwetgeving. Deze zaak komt later dit jaar voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.