Home

Nieuws 386 x bekeken

Duitsland verliest export door Schmallenberg

Berlijn - Duitsland ziet de export van levende dieren in het eerste halfjaar van 2012 met ruim 11 procent afnemen. Oorzaak is de uitbraak van het Schmallenberg-virus bij runderen, schapen en geiten.

De export van levende dieren nam met 11,4 procent af tot ruim 123 miljoen euro. De uitvoer van dierlijke producten lijdt niet onder de ziekteuitbraak, zowel zuivel als vleesproducten blijven bij de export op niveau.

De Duitse landbouwexport is in het eerste halfjaar gestegen tot 29,5 miljard euro. Niet eerder was de export zo hoog.Vorig jaar was de exportwaarde 1,8 procent lager, blijkt uit gegevens van het Duitse bureau voor de statistiek.

Duitsland exporteert steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. In totaal gaat het om meer dan 7 miljard euro, 13,3 procent meer dan het eerste halfjaar van 2011. Bijna een kwart (24,4 procent) van alle Duitse export gaat naar landen buiten de Europese Unie.

Volgens de Duitse statistische gegevens trekt de export binnen de Europese Unie de laatste maanden ook weer aan, maar voor een aantal landen is er duidelijk sprake van een vermindering. Met name Italië (-6,2 procent), Portugal (-4,7 procent) en Griekenland (-3,6 procent) kopen minder Duitse landbouwproducten.

De gestegen gemiddelde prijzen zorgen ervoor dat exportwaarde binnen de EU niet verder gedaald is dan 1,4 procent. In volume nam de export af met meer dan eentiende.

De belangrijkste afnemers zijn Rusland, Zwitserland en de Verenigde Staten. Alleen Rusland nam in het eerste halfjaar van 2012 minder af dan vorig jaar.

Belangrijke groeiers in de Duitse exportmarkt zijn Saoedi-Arabië en China die respectievelijk op de vierde en de vijfde plaats komen.

Duitsland heeft last van de exportbeperkingen voor levend vee, als gevolg van de uitbraak van het Schmallenberg-virus. De export van levende dieren nam met 11,4 procent af tot ruim 123 miljoen euro. De uitvoer van dierlijke producten lijdt niet onder de ziekteuitbraak, zowel zuivel als vleesproducten blijven bij de export op niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.