Home

Nieuws

Duitsland ontkent strategische graanvoorraad

Berlijn – Duitsland heeft geen graanvoorraad bedoeld om overschotten weg te werken of prijzen te dempen. Het land heeft alleen een beperkte, geheime voorraad waar wettelijk alleen uit kan worden geput wanneer graan niet op de wereldmarkt kan worden gekocht, bijvoorbeeld door een kernoorlog. Dat zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van landbouw.

Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland riep de Nederlandse staat eerder op tot het aanleggen van een voorraad die de markt kan sturen. Voedsel is volgens de boerenvoorman te belangrijk om volledig aan de grillen van de markt over te laten. Daarbij wees Maat op Duitsland, dat volgens hem een voorraad aanhoudt met een omvang van een jaar consumptie.

Het Duitse ministerie ontkent een dergelijke voorraad, die ook strijdig zou zijn met Europese regelgeving.

Duitsland kent een noodvoorraad. Het idee stamt uit de Koude Oorlog, maar werd nieuw leven ingeblazen na de nucleaire ramp in het Oekraïense Tsjernobyl in 1986. In 1990 nam de Duitse bondsregering het ‘Ernährungsvorsorgegesetz’ aan. In 2010 lag de voorraad volgens Duitse opgave op 440.000 ton tarwe, 140.000 ton haver en 50.000 ton rogge. Het beheer van de graanvoorraad kostte tussen 2001 en 2010 ongeveer 150 miljoen euro.

De graanvoorraad wordt tot maximaal tien jaar vastgehouden in ruim 150 locaties en dan ververst. De voorraad is daarmee klein in vergelijk met de productie. Duitsland produceerde in 2010 24,1 miljoen ton tarwe, 2,9 miljoen ton rogge en 900.000 ton haver. Duitsland produceerde 10,4 miljoen ton gerst maar volgens Duitse media, die zich baseren op de Duitse rekenkamer, wordt gerst niet gehamsterd.

De Duitse rekenkamer oefende in 2010 kritiek uit op het graanbeleid van de Duitse staat omdat het duur is, de voorraad technisch niet goed beheerd zou worden en de voorraad niet wordt aangepast op de bevolkingsaanwas en nieuwe inzichten over welke voeding nodig is. Bovendien is volgens de rekenkamer niet duidelijk hoe kosten tot stand komen. De wettelijke inkadering zou bovendien niet eenduidig zijn.

Voor zover bekend is eenmaal, in 1999, een greep van enkele honderden tonnen uit de noodvoorraad gehaald. Het graan was toen bedoeld als directe noodhulp aan Kosovo. De Duitse staat benadrukt op een speciale website over de noodvoorraad, dat mensen ook zichzelf moeten beschermen met een eigen voorraad. Om 14 dagen te kunnen overbruggen is per persoon bij een consumptie van 2.200 kilocalorieën per dag 6,7 kilo graanproducten nodig, maar ook onder meer 5,6 kilo groente, 3,6 kilo fruit en 3,7 kilo zuivel.

Of registreer je om te kunnen reageren.