Home

Nieuws 367 x bekeken

‘Duitse economie dichtbij recessie’

Berlijn – Het Duitse ministerie van economische zaken ziet “significante risico’s” voor de vooruitzichten van de Duitse economie. Duitsland ziet zich geconfronteerd met dalende fabrieksorders, industriële productie, importen en exporten. Volgens Commerzbank zal de Duitse economie het derde kwartaal krimpen ten opzichte van het tweede kwartaal, en dreigt een recessie.

Duitsland is de belangrijkste afnemer van de Nederlandse agribusiness. In 2011 bedroeg de uitvoerwaarde 13,2 miljard euro. Aan vlees en levende dieren werd alleen al 2,4 miljard euro uitgevoerd, terwijl voor 4 miljard aan groente en fruit naar Duitsland ging. Normaliter is de sector betrekkelijk conjunctuurongevoelig, maar exporteurs van duurdere, meer exclusieve producten kunnen toch pijn voelen.

Consumenten blijven eten maar kiezen voor goedkope alternatieven, een fenomeen dat in de supermarktbranche 'trading down' wordt genoemd. De topman van de vierde grootste Duitse supermarktketen, Metro, Olaf Koch, sprak bij de presentatie van kwartaalcijfers van een verslechterende marktomstandigheden. De keten probeert verkopen op peil te houden met agressief prijsbeleid.

De Duitse economie gaat gebukt onder bezuinigingen en zwakke consumentenmarkten. Niet alleen in het met schulden overladen Zuid-Europa zijn consumenten voorzichtig met uitgaven, ook in Nederland is het zogeheten consumentenvertrouwen laag. De Duitse economie groeide de afgelopen jaren vooral door exporten. De verwachting groeit dat de Chinese economie, die 7 procent van de Duitse exporten koopt, de komende maanden vertraagt.

Duitsland blijft er vooralsnog aanzienlijk beter voor staan dan de concurrentie. De overheidsuitgaven zijn relatief in balans en de jeugdwerkloosheid ligt met 7,9 procent (juni) aanzienlijk lager dan het Europese gemiddelde van 23 procent. Of de werkloosheid na zes jaar gedaald te zijn dit jaar opnieuw daalt, is volgens Deutsche Bank onzeker.

Of registreer je om te kunnen reageren.