Home

Nieuws 1135 x bekeken 1 reactie

Droogte in VS goed voor Golf van Mexico

Chauvin - De 'dode zone' in de Golf van Mexico, waar een gebrek aan zuurstof leven onmogelijk maakt, is dit jaar veel kleiner. Dat is een rechtstreeks gevolg van de droogte die de Verenigde Staten teistert. Uit metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat de dode zone in de Golf zo'n 7482 vierkante kilometer groot is.

Dat is de vierde kleinste meting ooit, en vooral een groot verschil met vorig jaar, toen de dode zone meer dan dubbel zo groot was. "We hadden de lage meting verwacht na de droge omstandigheden en het feit dat de aanvoer van nutriënten in de Golf een dieptepunt bereikten", zegt hoofdonderzoekster Nancy Rabalais.

De nutriënten, die vooral afkomstig zijn van de landbouw en andere menselijke activiteiten langs het stroomgebied van de Mississippi, stimuleren de groei van algen, die zuurstof uit het water halen. Daardoor ontstaat een dode zone waar nauwelijks leven mogelijk is. De gevolgen zijn niet alleen hard voor het milieu, maar ook voor de commerciële visvangst.

Eén reactie

  • denker123

    Als het weer begint te regenen verdwijnen ook de door de droogte niet benutte meststoffen alsnog in de golf van Mexico dan is het nog veel erger.In het Lake Erie neemt het aantal algen ook sterk toe de laatste jaren,door meer bemesting in verband met de sterke toename van maisteelt voor ethanol,maar het verband met ethanol wordt er nooit bijgezegt.Dat wordt door de ethanolmakers uit de media gehouden,nog een groot nadeel van ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.