Home

Nieuws 7542 x bekeken 26 reacties

Drie keer oppervlakte Nederland nodig voor Nederlandse consumptie

Den Haag - Voor de Nederlandse consumptie is ongeveer drie keer de landoppervlakte van Nederland nodig. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekend.

Het gaat vooral om landgebruik voor voedsel, papier en hout. Per inwoner ligt het landgebruik op het mondiale gemiddelde. Deit komt mede door de intensieve productiemethoden die in Nederland worden gebruikt.

Van het land dat in gebruik is voor de Nederlandse consumptie ligt 85 procent buiten Nederland. Ongeveer 50 procent ligt in de Westerse OESO-landen, 25 procent in Brazilië, Rusland, India en China en 10 procent in de overige landen, waaronder de ontwikkelingslanden.

De Nederlandse consumptie veroorzaakt een relatief hoge CO2-uitstoot ten opzichte van het wereldgemiddelde. Dat komt vooral door energiegebruik. De effecten op de biodiversiteit zijn door het intensieve landbouwgebruik relatief hoog.

PBL constateert dat Nederland de grootte van deze zogeheten voetafdruk alleen kan beïnvloeden door efficiënter met grondstoffen om te gaan en het consumptiepatroon te veranderen. De diepte van de voetafdruk, de mate waarin de natuurlijke bronnen worden benut en het milieu wordt belast, kan worden verminderd door duurzamer te produceren.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  conclusie, alle natuurgebieden waar alleen biezen en zo gedijen snel omzetten naar goede landbouwgrond

 • agratax2

  Een andere conclusie kan zijn dat Nederland geen exporteur van landbouw producten is maar een importeur die meer importeert dan het land nodig is en dit weer exporteert na bewerking. Jammer voor de boeren maar ze kunnen als ik dit goed lees de bevolking niet voeden en van andere bio producten (hout, papier, bio diesel, etc.) voorzien.

 • minasblunders1

  Als deze figuren, die vnl. zichzelf bezig houden, hun energie eens zouden steken in iets zinnigs dan kwam er nog iets productiefs uit voort!

 • farmer135

  dit klopt natuurlijk niet, want het overgrote deel van het voedsel wat hier geproduceerd wordt, wordt geëxporteerd .

 • John*

  als die haven er niet zo zijn zou het er heel anders uitzien. wij zijn hier de poort van europa. en die grens is maar een lijntje. Als we nu is een grens om amsterdam zouden leggen. dan is daar een groot voedselgebrek.

 • kleitokkers

  concl. hoe efficenter hoe beter, goh hoe zat dat ook alweer met de intensieve manieren van boeren

 • jan10

  Volgens mij komt dit alleen omdat we het dichtbevolkste land in de wereld zijn.

 • Romeijn

  Wat bedoelt het PBL met `efficienter met grondstoffen omgaan` en `het consumptiepatroon veranderen` ? Minder vlees produceren en eten?

 • Aad Baars

  Paul.gld1, Hoogwaardige producten die de Nederlandse Land en Tuinbouwers hier produceren gaan gewoon naar het buitenland omdat daar een goede prijs betaald wordt! De gierige consumenten hier eten liever de troep uit israel.

 • poldes

  Toch is dit de landbouw waar heel de wereld jaloers op is.
  Als Nederland daar gebruik van maakt(niet onterecht)dan meot je de Co2 uitstoot voor lief nemen en niet op het bordje van individuen leggen.
  Van het buitenland(en) de opbrengsten van onze reclame,s innen;en tegelijk degene die hier voor klaar staan ,strafheffingen op willen leggen.
  is dit het monetaire systeem ?
  is door dit systeem een crisis ontstaan?
  of maken wij een crisis om geld te goed te hebben van idividuen?

 • daantje

  als dit de waarheid is moeten we de landbouw hersructeren
  en de produkten zelf die we nu invoeren zelf maken
  en alle eisen aan voedselproduktie gelijk zetten in de eu
  hebben we allemaal een goede boterham
  maar dat is teveel van het goede geloof ik

 • Mozes

  Daantje,sinasappelen,kiwi's,bananen,rijst, enz. produceren in kassen kost veel meer energie en levert een slechtere kwaliteit dan importeren uit andere landen. Zelfs het graan waar ons brood van gebakken wordt komt uit het buitenland omdat door het Nederlandse zeeklimaat de tarwe in Nederland geen goede bakkwaliteit heeft. Wij hebben een uitstekend klimaat voor melkproductie en produceren hier dan ook meer van dan we zelf nodig hebben. Net zoals andere landen meer produceren van producten waar hun klimaat het meest geschikt voor is. Vervolgens wisselen wij producten via de vrije handel met elkaar uit. Dat geeft de minste belasting voor milieu en levert de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.

 • drientje

  Conclusie kan ook zijn dat we in Nederland teveel consumenten hebben. Gelukkig
  hebben we politicie die ook daar een oplossing voor hebben.

 • sensia

  2x dacht ik te lezen: het komt door de intensieve veehouderij. maar nee helaas deze waarheid mag nog niet gezegd worden. wat dacht je van al die weilanden met mais (veevoer) grasland (veevoer) als daar nu eens graan voor de mensen wordt geteeld? te simpel zeker?

 • John*

  ja al het graan wat in nederland geteeld wordt is nauwelijks geschikt voor humane consumptie. ik wil jou wel een brood zien bakken van nederlandse tarwe... Zeg maar grofweg de helft van het graan is geschikt voor humane consumptie de rest wordt via het dier geschikt gemaakt voor humane consumptie.

 • John*

  ja al het graan wat in nederland geteeld wordt is nauwelijks geschikt voor humane consumptie. ik wil jou wel een brood zien bakken van nederlandse tarwe... Zeg maar grofweg de helft van het graan is geschikt voor humane consumptie de rest wordt via het dier geschikt gemaakt voor humane consumptie.

 • Mozes

  Sensia, dit is inderdaad te simpel. Zoals ik in mijn vorige reactie al meldde kan in het Nederlandse zeeklimaat geen tarwe van goede bakkwaliteit geteeld worden. Toch moeten akkerbouwers om de zoveel jaar graan telen op hun grond om het organischestofgehalte in de bodem op peil te houden. Met dit graan kan men niets anders dan bestemmen voor veevoer.
  Verder wordt veel veevoer gemaakt uit bijproducten van de menselijke voedselproductie. BV bierbostel wat overblijft bij de bierbrouwerij, maisgluten die overblijven van de maïsmeel, citruspulp van de vruchtensappen, perspulp van de suikerindustrie, enz.
  Wat ook van belang is is dat veel grond niet geschikt is voor akkerbouw. Hele gebieden in het noorden en westen zijn zo nat dat ze alleen te gebruiken zijn als weiland. Ik heb zelf hier in het oosten verschillende percelen waar ik geen maïs kan telen en waar dus ook geen andere akkerbouwgewassen geteeld kunnen worden.

  Een melkveehouder produceerd gemiddeld 15000 liter melk per ha. Deze melk levert nutriënten die in geen enkel ander product voorkomen. Zou je met graan meer voedingswaarde per ha. halen? Graan levert alleen koolhydraten waar we al genoeg van hebben.

 • agratax2

  Mozes. Laten we aannemen dat iedere veehouder 15.000 kg melk per ha maakt, dan zal hij daar min. 5.000 kg krachtvoer voor nodig zijn, schat ik. Dan blijft er maar erg weinig vet en eiwit over dat uit gras komt of anders gezegd op het land gegroeid is. over droge stof hoeven we al helemaal niet meer te praten t.o.v. graan of aardappels. Ik kan je wel zeggen, dat een mens langer zal leven op granen of aardappelen en peulvruchten dan op melk. Volwassen natuurvolkeren eten planten, zaden, vlees etc. maar doorgaans geen melk. Melk of zuivel is alleen voedsel in gebieden waar geen of onvoldoende plantaardig voedsel aanwezig is (bv. Mongolië).

 • Mozes

  Agratax1, een gemiddelde melkveehouder gebruikt 20 tot 25 kg krachtvoer per 100 liter melk. Voor 15000 liter dus 3000 tot 3750 kg krachtvoer. Naast melk is er ook nog een beperkte productie van vlees door uitstoot van vee.
  Feit blijft dat de kwaliteit van de nutriënten in melk onovertroffen zijn.

 • stalbostreur

  Is het zo dat onze goede produkten geexporteerd worden en de minder goede produkten geimporteerd worden?? En dus veel meer produkten voor de consumptie, zoals vlees, graan enz. geimporteerd?
  waarom dan niet hier veel meer verbouwen?? want we hebben meer nodig en niet zoveel importeren.

 • John*

  RUILEN noemen ze dat, wij ruilen hier in nederland vlees voor tarwe van bakkwaliteit... wij maximaliseren onze technische resultaten door het toevoegen van een restproduct uit de olieindustrie.

 • agratax2

  John uit Nederlandse tarwe is met iets meer moeite goed brood te bakken. Helaas zijn de bakkers met de minste moeite geholpen en weigeren zachte tarwe. Als we als boer iets op productie capaciteit zouden inboeten en geen zachte tarwe zouden telen maar harde, was het probleem van NIET bakken opgelost. Helaas dan moet deze tarwe iets duurder worden om de boer zijn marge in takt te laten. John met je verhaal ruilen heb je gelijk, helaas brengt de laatste jaren het vlees minder op dan het kost. Hierdoor wordt ruilen wel erg onvoordelig en laten we valuta het land uit stromen.

 • drientje

  Agratax, aan vleesproductie wordt goed verdiend over de gehele keten bezien.
  Alleen de producent heeft een negatieve marge ten voordele van de rest in de keten. Bovendien is veel vleesproductie op bases van restproducten uit de voedingsindustrie .

 • iptho1

  Ik mis nog een klein onderdeel in alle reacties, wat niet onbelangrijk is...
  Als we nu eens met zijn allen in ieder geval groente zouden gaan eten van het seizoen..... dus niet boontjes of aardbeien in december, maar gewoon appels en peren en koolsoorten in de wintermaanden en sla komkommer boontjes aarbeien en noem ze maar op in het voorjaar en zomer, dat zou al heel wat schelen, maar ja.... een kool kopen geeft thuis veel werk en tijd dat hebben we geen van allen meer, trouwens een kool ergens kopen wordt al moeilijk, want hij is vaak alleen maar weer in de gesneden versie te vinden in de winkels....... hoezo... onze voetafdruk te groot!

 • Aad Baars

  Inderdaad iptho1, gewoon genieten van wat beschikbaar is en zelf weer een beetje moeite doen zou enorm schelen . Het vleesgebruik flink verminderen zet echter nog het meeste zoden aan de dijk.

 • Boer koekoek

  drie keer zoveel nodig dan de oppervlakte van nederland, ja dat is logisch toch we kunnen in nederland niet alle produkten verbouwen,en met de normen die ze nu opleggen, om nu maar zoweinig de grond te bemesten,als je niet bemest kun je er ook niet veel afhalen,en als we zo doorgaan zijn we over jaren en arm onvruchtbaar land ,de bodem vraagt meer dan we doen,maar ja alle politieke mensen weten het allemaal zogoed maar hebben nu een probleem maar dat probleem wordt alleen maar groter,het begint zowat crisis te worden lijkt wel,maar de prijzen van voedsel zijn alleen nog veel te laag en de kosten veel te hoog

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.