Home

Nieuws

Das & Boom op de bres voor otter

Beek-Ubbergen (ANP) - Natuurorganisatie Das & Boom uit Beek-Ubbergen bij Nijmegen wil dat het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maatregelen neemt om het duurzaam voortbestaan van de otter in Nederland te garanderen.

Das & Boom heeft hiertoe een kort geding aangespannen dat op 5 september in Den Haag dient.

Het is de tweede keer in een week tijd dat de organisatie en het betrokken ministerie elkaar voor de rechter treffen. Woensdag dient eveneens in Den Haag een eerder aangespannen geding om het behoud van het korhoen in Nederland.

De otter stierf in 1988 in Nederland uit. Een jaar later besloot de overheid om de otter te laten terugkeren. Daartoe werden vanaf 2002 buitenlandse otters in Nederland uitgezet. Maar het gaat volgens Das & Boom nog steeds niet goed met de otter in Nederland. Door inteelt worden er te weinig otters geboren. Ook worden er te veel dieren doodgereden.

Onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit moest vorig jaar stoppen met de wetenschappelijke begeleiding van het otterproject, nadat het ministerie de geldkraan dichtdraaide. Das & Boom eist dat die maatregel onmiddellijk wordt teruggedraaid.

Ook wil de organisatie dat natuurverbindingen in otterleefgebieden in Friesland en Overijssel toch worden aangelegd, hoewel die zijn wegbezuinigd. In Friesland zou ook een tweede ottervolk moeten worden geplaatst, zodat er genetische variatie mogelijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.