Home

Nieuws

DSM doet grote overname diervoedingsbusiness

Heerlen – DSM neemt voor 465 miljoen euro het Braziliaanse Tortuga over. Tortuga is in Brazilië marktleider op de markt voor diervoedingssupplementen voor rundvee en kleine herkauwers. Tortuga boekt in 2012 volgens DSM naar verwachting een omzet van 365 miljoen euro en een brutowinst van 60 miljoen.

DSM denkt te kunnen profiteren van het distributienetwerk van Tortuga, dat in heel Latijns Amerika actief is. DSM volgt het voorbeeld van Nutreco, dat eerder in Brazilië onder meer het bedrijf Bellman Nutriçao overnam. Leendert Staal van DSM Nutritional Products noemt Brazilië “een van de belangrijkste markten voor herkauwers ter wereld.” Tortuga geldt als één van de belangrijkste leveranciers van organische sporenmineralen, een markt waarop DSM nog niet actief is.

Runderen en kleine herkauwers leven vaak op grasland van natuurlijke vegetatie waarin voor optimale prestaties te weinig mineralen aanwezig zijn. De markt voor voedingssupplementen groeit jaarlijks volgens DSM met 3 procent. DSM schat de wereldmarkt voor voedingssupplementen voor herkauwers op ruim 4 miljard euro. De overname zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2013 zijn afgerond. Het hoeft niet bij deze overname te blijven, want DSM beschikte voor de overname van Tortuga over een geschatte oorlogskas van circa 1,4 miljard euro.

De overname volgt een dag op de presentatie van de kwartaalcijfers van DSM, waarbij topman Feike Sijbesma al aangaf vooral groei te zoeken met de divisie die voedingsingrediënten, vitaminen en diervoeding maakt. Binnen het profiel wordt gezocht naar spelers in opkomende economieën zoals Brazilië, India of China, waar de agrarische productie dan wel de consumptie van dierlijke eiwitten toeneemt. Sijbesma wijst erop dat van de 2,2 miljard euro die sinds 2010 is uitgegeven aan acquisities, 1,8 miljard is uitgegeven aan bedrijven in de voeding- dan wel voerbranche.

Eerder mislukte een poging van DSM om samen met Nutreco de Rotterdamse producent van premixen en speciaalvoer Provimi over te nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.