Home

Nieuws

DR ontvangt veel vragen over regels uitrijden mest

Assen – Het informatieloket van Dienst Regelingen (DR) krijgt momenteel veel vragen van boeren over de uitrijdperioden voor dierlijke meststoffen. Alleen deze week, tot en met 31 augustus, mag er nog drijfmest op grasland worden uitgereden.

De onduidelijkheid komt vanwege onjuiste berichtgeving over de uitrijdperiode in Nieuwe Oogst, laat DR weten. De uitrijdperiode van dierlijk mest is afhankelijk van het type mest, grondsoort en of er sprake is van gras- of bouwland.

Op grasland is het uitrijden van drijfmest tot 1 september toegestaan. Het gaat hier om alle grondsoorten. Het uitrijden van vaste mest op grasland (zand en lössgrond) mag eveneens tot 1 september. Op grasland met grondsoort klei of veen mag vaste mest tot 16 september uitgereden worden.

Het uitrijden van drijfmest op bouwland (alle grondsoorten) is al niet meer toegestaan dit jaar, want dat mocht tot 1 augustus. Uitrijden tot 1 september mag als voor uiterlijk 31 augustus van het jaar winterkoolzaad of groenbemester wordt geteeld of in het najaar bloembollen worden geplant.

Het uitrijden van vaste mest op bouwland op zand en lössgrond mag tot 1 september. Het hele jaar door vaste mest uitrijden mag als dat plaatsvindt direct voor aanplant van fruit- en plantsoenbomen op zand- en lössgrond. Op klei- en veengrond mag het hele jaar vaste mest worden uitgereden.

Of registreer je om te kunnen reageren.