Home

Nieuws

CLM: kosten ganzenbeheer kunnen lager

Culemborg - De kosten voor het ganzenbeheer kunnen fors lager. Dat blijkt uit berekeningen van het CLM en LEI Wageningen UR. De ganzen kosten nu jaarlijks 26 miljoen euro. Dat kan omlaag naar 10 miljoen euro per jaar als plannen van provincies en de zogeheten G-7 worden doorgevoerd.

Beide plannen verschillen wel van elkaar, maar de kosten voor de samenleving komen netto gelijk uit, blijkt uit de berekeningen.

Bij ongewijzigde beleid stijgen de kosten van het ganzenbeheer naar 38 miljoen euro in 2018, verwacht het CLM. Het aantal overwinterende ganzen groeit met de helft tot 3,3 miljoen. Het aantal ganzen dat hier in de zomer verblijft, zal bijna verviervoudigen tot 1,4 miljoen. Vooral de schade in de zomer stijgt sterk. In de  plannen van provincies en de organisaties verenigd in de G-7, waaronder LTO Nederland, wordt het aantal zomerganzen gereduceerd met 60 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.