Home

Nieuws 887 x bekeken

CF Industries verwacht profijt van hoge kunstmestprijzen

Deerfield – CF Industries heeft in de eerste helft van 2012 een nettowinst geboekt van 975 miljoen dollar (785 miljoen euro), 27 procent meer dan een jaar geleden. De winst wordt gedreven door lage aardgasprijzen.

Boeren kochten in het laatste kwartaal minder kunstmest, maar volgens CF Industries zal de hoge graanprijs ertoe leiden dat arealen in 2013 wereldwijd worden uitgebreid.

Het bedrijf uit Illinois verkocht ondanks de dip in het tweede kwartaal een recordvolume van 7,7 miljoen ton, waarvan 6,7 miljoen ton stikstof betrof. De dip is volgens de producent van stikstof, ammoniak en fosfaat tijdelijk. Nu al lijken boeren in Zuid-Amerika in te spelen op de door droogte en hitte veroorzaakte misoogst van mais in belangrijke graanproducerende regio’s in de Verenigde Staten.

Vorig seizoen zaaiden boeren het grootste areaal in sinds 75 jaar. Voor het volgende seizoen zullen Amerikaanse boeren ook weer een groot areaal inzaaien, verwacht CF Industries. De fundamenten zijn sterk: vanuit China neemt de vraag naar mais en soja voor verwerking in veevoer toe terwijl in Washington ondanks herhaalde oproepen van belangenorganisaties niet tornt aan de bijmengverplichting voor bio-ethanol. “We blijven geloven dat we werken in een wereld met een hoger liggende bodem en hogere toppen”, aldus topman Stephen Wilson, die rekent op hogere kunstmestprijzen.

De financiële omzet van CF Industries is het eerste halfjaar 10 procent gestegen tot 3,3 miljard dollar (2,66 miljard euro). Net als de winststijging ligt het getal lager dan analisten vooraf verwachtten. Het bedrijf denkt op basis van een nieuw intern onderzoek dat voor 2 miljard dollar kan worden geïnvesteerd in de productiecapaciteit en productontwikkeling, waar eerder werd uitgegaan van 1 tot 1,5 miljard dollar aan mogelijke investeringen.

Het bedrijf wil tot 2016 tot 3 miljard dollar uitgeven aan het terugkopen van aandelen. De terugkoop kan bedoeld zijn om controle over het bedrijf te vergroten of, wanneer het bedrijf de aandelen ondergewaardeerd vindt, om de aandelen later met winst te verkopen. Het kan ook een methode zijn om aandeelhouders de kans te bieden goedkoop hun aandelen in cash om te zetten. Het bedrijf kan winsten ook als dividend uitkeren maar hierover wordt belasting geheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.