Home

Nieuws

CDA: schatkist is grootste vijand decentrale opwekking duurzame energie

Utrecht – De grootste vijand van decentrale opwekking van duurzame energie is de schatkist. Dat zegt CDA-kamerlid Marieke van der Werf tijdens een verkiezingsdebat over duurzame energie van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) in Utrecht.

Van der Werf zegt dat het ministerie van financiën nu vooral bezig is met het beheren van de schatkist, waardoor stimuleringsregelingen voor duurzame energie beperkt worden. “Daarom is er geen open regeling voor stimulering van duurzame energie-opwekking, maar de SDE+-regeling met een begrensd budget”, zegt Van der Werf. Ze wijst erop dat de belastinginkomsten voor energie van belang zijn voor de staatskas. “Daarom is het ook belangrijk dat het Rijk ook inkomsten kan genereren uit decentrale duurzame energie, anders zetten ze de hakken in het zand als het gaat om het toestaan van decentrale opwekking”, zegt Van der Werf.

Tijdens het verkiezingsdebat werden de kandidaat-politici gevraagd of ze vinden dat opwekkers van duurzame energie voor eigen gebruik onbeperkt belastingvrij mogen salderen. Een meerderheid blijkt voor de stelling. “Wij zijn voor, maar niet voor een eindeloze vrijstelling. Het moet gaan om de periode waarin de investering terugverdiend kan worden. Daarna kan er weer belasting worden geheven”, zegt Stientje van Veldhoven (D66). VVD-er René Leegte is tegen deze belastingverlaging. “Salderen van de energie voor eigen bedrijf op je eigen dak is prima, maar als er kleine bedrijfjes ontstaan die energie gaan opwekken, moeten die wel belasting betalen. Zij kunnen wel voordeel halen uit regelingen speciaal voor bedrijven”, zegt Leegte. SP-kandidaat Ike Teuling vindt het idee voor het schrappen van de energiebelasting voor mensen die de energie zelf opwekken positief. “Maar als iedereen het gaat doen, ontstaat er wel een gat in de begroting.”

Of registreer je om te kunnen reageren.