Home

Nieuws

CBS: omzet supermarkten 4,3 procent hoger

Den Haag – De omzet van supermarkten is in juni met 4,3 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het verkoopvolume steeg 2,8 procent terwijl prijzen 1,6 procent hoger lagen. Juni 2012 telde een koopdag meer dan in 2011.

Een maand eerder lag het verkoopvolume nog 5,6 procent hoger dan een jaar eerder, en bedroeg de omzetgroei 7 procent. De supermarkten maken een slecht begin van het jaar goed. In de periode van januari tot en met juni boekten supermarkten een omzetgroei van 3,3 procent terwijl het aantal verkochte artikelen slechts 1,2 procent hoger lag.

Supermarkten profiteren mogelijk van de economische malaise. Die leidt ertoe dat consumenten minder consumeren in restaurants en hun boodschappen vaker in supermarkten doen dan bij speciaalzaken zoals slagerijen en groenteboeren. De omzet van speciaalzaken is in de eerste helft van 2012 1,6 procent gedaald. De omzet steeg in juni wel met 2,3 procent terwijl de omzet in mei vlak bleef.

Marktonderzoekbureau Gfk Panel Services ziet consumenten meer letten op aanbiedingen en daarom ook steeds meer verschillende supermarkten bezoeken. Hoewel grondstofprijzen, zoals graan en vlees, de komende maanden zullen stijgen door misoogsten in de Verenigde Staten en Rusland, blijven prijsstijgingen in de supermarkt vermoedelijk beperkt door de aanhoudende concurrentie, aldus Gfk Panel Services.

De totale omzet van de detailhandel is het eerste halfjaar van 2012 volgens het CBS 0,4 procent gedaald. Prijzen stegen met 2,3 procent maar het verkoopvolume daalde bijna 3 procent. Winkels van woninginrichtingartikelen en doe-het-zelfwinkels worden het hardst geraakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.