Home

Nieuws 379 x bekeken

‘Burger beoordeelt boeren en tuinders positief’

Doetinchem - Boeren en tuinders krijgen gemiddeld een ruime voldoende van de Nederlandse burger. Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd door Magis Marketing & Research, in opdracht van Nieuwe Oogst. De melkveehouderij krijgt met een 7,5 het hoogste rapportcijfer. Alleen pelsdierhouders krijgen een onvoldoende (4,6).

De voedingstuinbouw en akkerbouw krijgen een 7,3 en de sierteelt een 7,2. De varkenshouderij en pluimveehouder wordt met respectievelijk een 6,6 en 6,5 aanzienlijk minder goed beoordeeld. De schapen- en geitenhouderij krijgt een 6,8. Van de respondenten zegt 37 procent de afgelopen tien jaar een positiever beeld te hebben gekregen van de veehouderij. Slechts 4 procent zegt dat zijn of haar beeld op de veehouderij negatiever is geworden.

“Ik ben blij verrast met de uitkomsten”, aldus voorzitter Siemjan Schenk van LTO Noord. “Wij willen de vertegenwoordiger zijn van een toekomstgerichte sector die kan rekenen op steun in de samenleving. Uit dit onderzoek blijkt dat die steun groter is dan we denken.”

Uit het onderzoek blijkt dat burgers bij agrariërs de sterkste associaties heeft met de termen 'nuchter, hardwerkend, druk en belangrijk'. De sector wordt niet arrogant gevonden maar ook niet vaak geassocieerd met transparantie. Op het platteland zijn burgers positiever over boeren en tuinders dan in stedelijke gebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.