Home

Nieuws 2 reacties

'Britse vorstin haalt boeren 't vel over de oren'

Londen – De Britse bond van pachtboeren Tenant Farmers Association klaagt dat het grondbedrijf van de kroon Crown Estate de boeren dit jaar bij pachtvernieuwingen het vel over de oren wil halen.

"Vroeger hadden ze een commerciële benadering met daarbij de wil om rekening te houden met de boeren  maar nu lijken ze alleen maar geïnteresseerd in de hoogste pacht, wat dat ook voor gevolgen kan hebben," zegt directeur George Dunn.

De Crown Estate is dankzij het grootgrondbezit van Koningin Elizabeth II maar ook het feit dat het het Britse continentaal plat beheert verreweg de grootste landeigenaar van Groot-Brittannië. Veel van die gronden, zoals rond de Koninklijke Paleizen, worden beheerd door pachters. "Vroeger probeerde de Crown Estate altijd oplossingen te vinden die in het belang waren van zowel de pachtboer als haar eigen opbrengsten. Die tijd lijkt voorbij. Ik vrees dat door die houding veel pachtboeren in een onhoudbare positie terecht komen," aldus Dunn.

Volgens de TFA kijkt de Crown Estate te veel naar de 'oogverblindende' opbrengsten bij pachtgronden die recent op de vrije markt zijn gekomen. "Grote boeren-eigenaren die dolgraag hun boerenbedrijf willen vergroten betalen hoge prijzen voor grond om de vaste kosten meer te kunnen spreiden. Maar hier gaat het om kleine pachtboeren die dergelijke prijzen niet kunnen opbrengen."

Christel Labee-Bollen

Laatste reacties

  • minasblunders1

    In Nederland gebeurt precies hetzelfde: de staat schraapt en schraapt en schraapt. Daarbij geholpen door de onbenullen van het LEI die het zicht op de werkelijkheid volledig kwijt zijn.

  • Aad Baars

    Prima onder woorden gebracht MinasBlunders 1 !

Of registreer je om te kunnen reageren.