Home

Nieuws 3 reacties

Brabantse boer zit klem in vergunningsprocedures

Den Bosch - Een grote groep Brabantse veehouders zal de komende jaren niet aan de dierenwelzijns- en mestverwerkingeisen kunnen voldoen. Locale en provinciale overheid maken het de boeren nagenoeg onmogelijk door complexe vergunningsprocedures en termijnen standaard te overschrijden. “Er is sprake van onbehoorlijk bestuur.”

40 procent van de veehouders in Noord-Brabant die bezig zijn met bedrijfsontwikkeling, heeft een vergunningsprocedure lopen bij gemeente of provincie. Eveneens 40 procent van deze dossiers eindigt uiteindelijk bij de Raad van State. Dat zeggen agrarische bedrijfsadviseurs.

Grootschalige mestverwerkingsprojecten opgezet door groepen boeren zijn bijna onmogelijk om van de grond te krijgen. “De doorlooptijd van vergunningsprocedures en bijkomende kosten maakt dat boeren in Noord-Brabant vrijwel onmogelijk aan de mestverwerkingseis van 50 procent in 2015 en aan de dierenwelzijnseisen in 2013 kunnen voldoen”, zegt Paul Bens, directeur van DLV Zuid in Uden.

Vergunningsaanvragen duren tussen de anderhalf tot tien jaar, afhankelijk van de complexiteit van de aanvraag. De kosten voor enkel een bouwvergunnigsaanvraag variëren tussen de 5.000 en 10.000 euro. Over het traject van de aanvraag van een Natuurbeschermingswetvergunning doet de provincie minimaal een jaar, terwijl er 26 weken voor staan. “Een jaar geleden heb ik een aantal aanvragen voor een Natuurbeschermingsvergunning ingediend bij de provincie maar nog geen enkele is verleend. De termijnoverschrijding is van de zotte. Er is in Brabant sprake van onbehoorlijk bestuur”, zegt Chris van der Heijden van Van Dun Advies in Ulicoten. Ook gemeenten reageren vaak verlamd op vergunningsaanvragen van veehouders. De angst voor bezwaarprocedures van actiegroepen is groot.

Volgens de DLV loopt de provincie een halfjaar tot een jaar achter met de vergunningsverlening. Paul Bens: “De ontwikkeling van de sector wordt door de provincie klemgezet.” Volgens  Jan de Groot, adviseur bij DLV, zal het de komende jaren niet makkelijker worden om een vergunning te krijgen voor een aanpassing of bouw van een stal of mestverwerkingsinstallatie. De veehouderij zal daarom nagenoeg onmogelijk kunnen voldoen aan de eisen die de maatschappij en nationale overheid stellen om het mestoverschot aan te pakken. Dit geldt ook voor de milieu- en dierenwelzijnseisen. “De overheid streeft naar minder regels, maar Brabant doet precies het tegenovergestelde.”

Laatste reacties

 • agratax2

  Hier wordt duidelijk wat het betekent als iedere nederlander zich met bouw, milieu en andere aanvragen kan bemoeien. De ambtenaren durven gezien de hele ellende die ze over zich afroepen dus al niet meer te beginnen aan een aanvraag. Verbaast me niet, als goedwillende ambtenaar ter secetarie vergun je na veel overleg en passen en meten een vergunning, roept de Tweede kamer je terug omdat het even niet past in verkiezingstijd. Welk een onbestuurbaar land zijn we gewoeden door ons onvolprezen Polder model. een ding maakt dit relaas duidelijk, het mestprobleem wordt hiermee opgelost, als verwerken niet mag en produceren ook niet moet de deur bij velen gesloten worden. Dit is precies wat Den Haag wil, anders haddn ze wel uitvoerbare wetgeving opgesteld.

 • niek brabant

  laatst een stuk gezien dat in brabant een coalitie met sp goed werkte.
  heb hierbij toch mijn bedenkingen. het is zeker niet betrouwbaar als de reconstructiewet gedeeltelijk word ingetrokken op het gebied van landbouw.
  en nieuwe regelgeving op gebied van NW in omstreek van 25 kilometer.
  en nieuwe regelgeving met rekeninghouden van achtergronddepositie op geur en fijnstof in kilometers omstreken.

 • bertes

  extra regels kwamen omdat er een handvol boeren flink gingen groeien.
  eigenlijk zou het moeten zijn als je als boer flink wil groeien, krijg je te maken met extra regels. maar wat doet men!!! ze strooien de regels ook uit over de kleine boer. en die gaat er juist aan kapot. en de grote staan meestal boven de extra regels. omdat ze vaak verplaatsen. en dat wil de politiek juist. en er smelten vele kleine boeren samen tot mega.

Of registreer je om te kunnen reageren.